Statsminister Helle Thorning-Schmidt sparer - sammen med 393 andre københavnske boligejere - tusindvis af kroner, fordi Skat har lavet en fejl.

Som BT skriver i dag stiger statsministerens grundskyld ikke frem til 2017, og Helle Thorning-Schmidt kan takke Skats stærkt kritiserede vurderingssystem for, at hun slipper for stigningerne. Ved den seneste vurdering i 2011 forblev hendes grundværdi nemlig den samme på grund af fejlen.

»Det er virkelig et særsyn med en grundværdi i Københavns Kommune, der ikke steg fra 2009 til 2011,« siger formanden for Parcelhusejernes Landsforening Allan Malskær.

»Det viser, hvor sygt hele vurderingssystemet er. Her er der en ejer af en dyr liebhaverbolig, der slipper for skattestigninger, mens pensionister og almindelige familier andre steder i Københavns Kommune brandbeskattes med yderligere stigninger i ejendomsskatten,« siger Allan Malskær.

At statsministerens grundskyld holder sig i ro er opsigtsvækkende, fordi langt hovedparten af villa- og rækkehusejerne i Københavns Kommune har udsigt til flere års stigninger i grundskylden.

Ved den seneste vurdering - som er helt tilbage fra 2011 - steg parcelhusgrundene i København ifølge beregninger fra Danske Bank nemlig i gennemsnit med ca. 50 procent.

Det har betydet stigende grundskyld for københavnske villa- og rækkehusejere, og det fortsætter ifølge en fremskrivning fra Danske Bank frem til 2019.

Til den tid vil en boligejer med et gennemsnitligt hus i hovedstaden skulle betale 45.361 kroner i grundskyld.

Grundskylden er blevet et varmt politisk emne, fordi både Konservative og Liberal Alliance vil fastfryse grundskylden, hvis en ny borgerlig regering kommer til magten. Resten af partierne afviser.

Fakta: Derfor stiger grundskylden

Grundskylden stiger i mange kommuner, fordi den – modsat ejendomsværdiskatten - ikke er omfattet af et skattestop. Den er kun omfattet af et skatteloft. Det betyder, at den må stige med op til syv procent om året. Det præcise tal forhandles hvert år mellem regeringen og Kommunernes Landsforening. Fra 2014 til 2015 steg grundskylden med 6,4 procent.

Grundskylden afhænger af, hvad Skat vurderer, grunden er værd samt kommunens grundskyldspromille, der kan ligge på mellem 16 og 34.

I mange kommuner steg grundværdierne i 2011 så meget, at der ligger flere års stigninger i grundskylden, før boligejeren betaler grundskyld af boligens reelle værdi. Det skyldes det nævnte skatteloft på maks. syv procent.

Skat vurderer grundene hvert andet år, men 2013-vurderingerne blev suspenderet på grund af Rigsrevisionens kritik af Skats ejendomsvurdering. Systemet for ejendomsvurderinger kulegraves i øjeblikket, og de næste vurderinger kommer først i 2017. Som et plaster på såret for de katastrofale vurderinger fik alle boligejere i 2013 nedsat deres grundværdi med 2,5 procent.