Mens Siumut jubler over en markant valgsejr i Grønland, mener dansk historiker, at grønlænderne har stemt så nationalistisk, at det kan få konsekvenser for landets forhold til Danmark. Meget afhænger af forhandlingerne om regeringssamarbejdet.

Det er ikke mærkeligt, hvis formanden for det socialdemokratiske parti Siumut, Aleqa Hammond, har svært ved at få armene ned efter valgsejren tirsdag nat.

Hendes parti satte sig nemlig på 42,8 procent af stemmerne. 12.910 grønlænderne peger således på, at Siumut bedst vil kunne lede landet. Det antal stemmer giver 14 af de 31 mandater i det grønlandske parlament, Landstinget.

Aleqa Hammond selv stod for at hive over halvdelen af partiets stemmer hjem, da 6.818 grønlændere stemte personligt på hende. Hun peger på tre hovedårsager til sejren.

»Der var utilfredshed med den ledelsesform, der har været praktiseret. Det har været for stor lukkethed omkring råstofprojekter og problemer i fiskeriet og manglende nybyggeri uden for Nuuk, der afgjorde valget,« siger hun til Sermitsiaq.

Mens »Hammond-orgelet« spiller op til sejrsdans hos Siumut, lyder der anderledes triste toner fra det gamle regeringsparti, Inuit Ataqatigiit (IA), og dets samarbejdspartier. De fik nemlig en vælgerlussing, der var til at føle på.

IA fik 34,4 procent af stemmerne og gik dermed 16 procentpoint tilbage i forhold til valget i 2009. Dermed mister IA også to mandater i Landstinget og har efter tirsdagens valg 11 sæder i det grønlandske parlament.

Formanden for IA, Kuupik Kleist, ærgrer sig ikke over den måde, regeringen har styret landet på. Han accepterer, at han har tabt valget til Siumut.

»Jeg er ansvarlig for vores valgresultat. Valgnederlaget kan forklares med de beslutninger, vi har truffet. Vi har truffet svære beslutninger i fiskeriet, hævet huslejen for at have råd til de nødvendige renoveringer, og den store arbejdsløshed har sikkert også spillet en rolle,« siger han til Sermitsiaq.

Den danske historiker Lars Hovbakke Sørensen vurderer, at grønlænderne har sendt et meget klart budskab om, at de ønsker selvstændighed fra Danmark.

»Det kommer til udtryk ved, at det er de mest nationalistiske partier, der er gået frem. Siumut ønsker at genforhandle nogle af de tiltag, den tidligere regering gennemførte,« siger han.

Det er blandt andet råstofpolitikken og storskalaloven, som Siumut har en markant anderledes holdning til. Alt afhængig af hvem Siumut ender med at samarbejde med, kan det have konsekvenser for forholdet til Danmark, mener Lars Hovbakke Sørensen.

Det er en uskreven regel, at formanden for landstingets største parti skal lede forhandlingerne om det nye regeringssamarbejde. Efter tirsdagens klare valgsejr til Siumut står det derfor klart, at det er Aleqa Hammond, der skal føre forhandlingerne.

Det kræver et flertal på 16 mandater for at danne regering i landstinget. Siumut har allerede de 14 første mandater og kan derfor vælge at indgå et samarbejde med et af de mindre partier for at skaffe sig et flertal.

Siumut vil dog endnu ikke afsløre rækkefølgen af hvem, der bliver inviteret først til forhandlingerne, skriver Sermitsiaq.

»Jeg vil først holde møde med hovedbestyrelsen, inden vi meddeler det videre forløb,« siger Aleqa Hammond til avisen.