Den fyrede DONG chef Anders Eldrup svarer nu igen på kritikken om at han har udbetalt uretmæssigt høje lønninger til i alt fire direktører.

Særligt en af medarbejderne, angiveligt den suspenderede Jakob Baruël Poulsen, skulle have fået særligt gunstige kontraktforhold.

Anders Eldrup udtaler nu gennem kommunikationsbureauet Firstline, at de fire direktører fik høje lønninger for at sikre, at de blev i DONG under store udbyggelser af vindmølleparker baseret i danske farvande, kaldet offshore vind.

- For tre år siden besluttede DONGs ledelse at satse målrettet på offshore vind. På det tidspunkt var det et relativt lille forretningsområde med ca. 200 ansatte. Satsningen indebar en hurtig opbygning af enheden, og i dag er der 1.000 ansatte. I denne opbygningsperiode var det helt afgørende, at ledelsesforholdene var stabile, udtaler Anders Eldrup og fortsætter:

- I løbet af de tre år er DONG vokset fra at være en lille spiller til at være verdens nr. 1 på offshore vind. Vi udviklede forretningen, så vi i dag kan opføre en møllepark dobbelt så hurtigt som vores konkurrenter. Vi har investeret 60 mia. kr., frasolgt for 25 mia. kr. og skabt for 10 mia. kr. værdiforøgelse for DONG, siger DONGs fyrede chef.




- De store investeringer betød også, at risikoen for fejl kunne få store konsekvenser. Til illustration af dette kan nævnes, at forsinkelser på Anholt parken kan udløse bøder til DONG på 1 mia. kr. Derfor var stabilitet på ledelsesområdet helt afgørende, og satsningen viste sig at være en af de største successer i DONG’s historie, siger Anders Eldrup.

ER ANDERS ELDRUP BLEVET URIMELIGT BEHANDLET
? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Det store projekt med offshore vind i DONG betød at det blev meget vigtigt at DONG fastholdt ledelsen for offshore vind. Derfor steg lønningerne betragteligt.

- De fire omtalte medarbejdere var højt specialiserede med unikke kompetencer, som har skabt meget store værdier i DONG. De skabte selskabets vinddivision og gjorde selskabet til global markedsleder inden for offshore vind, og de har over de seneste tre år stået for frasalg af aktiver på 25 mia. kr. Alt gennemført på fordelagtige vilkår for DONG. Måske kunne vi have købt tilsvarende ydelser ude i byen, så var kritikken undgået, men omkostningerne for DONG ville være væsentligt større, udtaler Anders Eldrup

Anders Eldrup forklarer desuden, at der aldrig har været tale om at en medarbejder, angiveligt Jakob Baruël Poulsen, der fik 20 mio. kr. hvis han fratrådte. Eldrup forklarer, at der desuden var tale om en fastholdelsesordning, ikke penge der blev udbetalt ved frivillig fratrædelse.

- Bonusordningerne beroede på, at de forskellige købs- og salgstransaktioner blev gennemført med succes. Nøglemedarbejderne blev samtidig pålagt en vidtgående konkurrenceklausul, som vanskeliggjorde, at de kunne skifte til lignende opgaver i andre selskaber. For en enkelt medarbejder blev der desuden indført en fastholdelsesklausul, som kraftigt tilskyndede medarbejderen til at blive i DONG til 1. halvår 2013, dvs. i opbygningsperioden for vinddivisionen, siger Eldrup.

- Fastholdelsesklausuler anvendes jævnligt i den private sektor og har også ved flere lejligheder været anvendt i DONG. På det tidspunkt, hvor jeg underskrev den pågældende fastholdelsesaftale, havde den en 3 værdi på ca. 8 mio. kr. og ikke 20 mio. kr., som påstået. Det er også et stort beløb, men de værdier for DONG, som blev skabt i de følgende tre år, har til fulde vist værdien af at fastholde den pågældende medarbejder under opbygningen af vinddivisionen, siger han.

- Det har endvidere været påstået, at kontrakterne har været forhandlet mellem mig og de pågældende medarbejdere uden om koncernens HR-afdeling. Det er forkert. Kontrakterne er indgået mellem HR-afdelingen og medarbejderne, men naturligvis med min billigelse, siger Anders Eldrup.

Er Anders Eldrup blevet urimeligt behandlet?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.