Foto: Scanpix/Iris
Føler du også, at tiden nærmest stopper op, når du bliver bange? En ny opdagelse kobler en særlig type nerveceller i hjernen sammen med tidsfølelsen i situationer, der sætter gang i adrenalinen.

Af Videnskab.dk

'Tik. Tak. Tik. Tak'. Når en forfatter skal beskrive en virkelig nervepirrende situation for sin læser, kan hun godt finde på at spille på følelsen af, at tiden går i stå. Det skyldes, at mange mennesker forbinder følelsen af, at tiden går langsommere, med en situation hvor de er bange.

Det kan dog også hænge sammen med andre situationer, hvor kroppen får et ekstra stort adrenalinsus – som for eksempel under et basejump.

Se et basejump og hør hvordan hoppet påvirker opfattelsen af tid på
Videnskab.dk

Et nyt studie fra University of Minnesota, som er offentliggjort i tidsskriftet PLoS Biology, viser, at der findes en særlig type nerveceller i hjernen, som forskerne har døbt ’timeglas’-nerveceller.

Disse kan være en del af forklaringen på, hvorfor vores fornemmelse for tid ændrer sig i situationer med særlig megen glæde eller angst.

I deres forsøg målte forskerne aktiviteten i de pågældende nerveceller i hjernen på aber. Aktiviteten påvirkedes af mængden af hormonet adrenalin i aberne – adrenalin bliver kun frigivet i situationer, hvor kroppen skal være i ekstra alarmberedskab. For eksempel når man er bange.

Læs også på Videnskab.dk:
Hvad er tid?

Når aktiviteten var høj i nervecellerne, overvurderede aberne et sekunds varighed og flyttede blikket hurtigere mellem to punkter, som de ellers var blevet trænet til at se på med et sekunds mellemrum. Når aktiviteten i nervecellerne var lav, undervurderede de tiden og flyttede blikket langsommere.

Derudfra konkluderede forskerne, at der var en tæt sammenhæng mellem timeglas-nervecellerne og abernes tidsopfattelse. Og disse nerveceller kan være den afgørende faktor, når du pludselig synes, du hører en lyd et sted i huset, eller lige inden du er på vej ind til eksamen, og tiden går lige en anelse langsommere, end den plejer.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Tidsrejser er mulige

Skorpioner yngler i Danmark

Forsker: Vægttab får overvægtige til at dø tidligere
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.