Far-kroppen er en type, der ikke er totalt ligeglad med, hvordan han ser ud, men som stadig kan spise fastfood og drikke alkohol fra tid til anden.

Sådan bliver det nye mandlige kropsideal, far-kroppen, defineret af en amerikansk kvinde, der tidligere på ugen skrev et indlæg til det amerikanske online-nyhedssite The Odessey, hvor hun hyldede den naturlige mandekrop.

Her skrev hun, at »kvinder meget hellere vil have en typisk ’far-krop’ end en veltrimmet mand med en meget lav fedtprocent«. Fænomenet har siden hen høstet massiv opmærksomhed fra medier i både ind- og udland.

At mænd med six-pack ikke længere er idealet, er der imidlertid to forklaringer på, mener Christian Grau, der er livsstilsekspert, foredragsholder og kendt fra DR-programmet ’Kender Du Typen?’.

For det første er den perfekte krop blevet for tilgængelig, dels fordi der er opstået en træningskultur, og dels fordi plastikkirurgi er blevet nemt tilgængelig, mener han.

»Six-pack’en og den pumpede overkrop bliver så perfekt og kedeligt, og det bliver noget, alle kan få. Derfor får vi lige pludselig øjnene op for det særkende, der er ved den mere autentiske, upolerede mandekrop,« forklarer Christian Grau.

Læs også:

En anden forklaring, der ligger bag den nye trend, er, at danskerne i kølvandet på finanskrisen har søgt alt, der er naturligt, autentisk og oprindeligt, mener Christian Grau. Som eksempler på trends, der bunder i naturlighed, nævner han for eksempel palæo-mad, lokale råvårer, keramik og fuldskæg.

»Efter finanskrisen har vi været på jagt efter nogle nye værdier. Vi troede, det var forbruget, der var den store livsværdi, men det kiksede. Så vi har ledt efter noget nyt, og det betyder også, at vi har vendt os lidt mod forbruget, som vi synes er meget overfladisk,« siger han og tilføjer:

»Og på en eller anden måde er træningsmani også omfattet af det overfladiske, som vi vender os væk fra. Vi betragter det lidt som en overfladisk og selvoptaget værdi at tilbringe timer nede i motionscenteret med at få en six-pack, når man kunne være derhjemme og spille fodbold i haven med sine børn eller noget andet.«

Manden med far-kroppen hviler i sig selv, prioriterer familien og er på sin vis også heldig, fordi han bliver belønnet for sin dovenskab, mener Christian Grau.

Om far-kroppen er kommet for at blive, har Christian Grau dog ét klart svar på. Til trods for debatten og hyldesten til far-kroppen, tror han nemlig ikke, at den perfekte krop vil gå af mode.

»Jeg tror, alle tendenser kommer som følge af det, der er. I morgen er reaktionen på i dag, og når vi har gået og kigget på de her halvkvabsede mænd i et stykke tid, så vil vi se noget andet.«

Foto ønskes: Har du en far-krop, du er stolt af, hører BT meget gerne dig på 1929@bt.dk.