En episode med en flaskesamler, der angiveligt chikaneres af en gruppe Brøndby-fans, har vakt stor debat på de sociale medier og også ramt avisernes spalter. Medieforsker Jesper Tække er ikke overrasket over, at billedet og historien skaber stor debat.

Et billede af en kvindelig flaskesamler, der inden søndagens lokalderby mellem FC København og Brøndby IF chikaneres af en gruppe fodboldfans, spreder sig som en steppebrand på de sociale medier.

Kvinden står i et bassin med vand til knæene på Halmtorvet og samler dåser og flasker, mens Brøndby-tilhængere angiveligt nedgør hende, og det tog journalist og radiovært på Radio24syv Ayse Dudu Tepe et billede af. Hun lagde det efterfølgende på Facebook, hvor det mandag formiddag er delt 425 gange, har fået 567 likes og er blevet kommenteret 450 gange. Derudover er historien blevet beskrevet fyldigt af flere netmedier og radiostationer.

Medieforsker Jesper Tække, der er lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, er ikke overrasket over, at netop billedet af og historien om »den lille mand, der bliver trådt på« sætter dagsordenen i mediebilledet og på de sociale medier.

»Det er jo forskelligt, hvilke historier der bliver taget. Men det er ikke forkert at sige, at »bottom up-historier« toner mere frem, fordi gadejournalistikken opfanger dem og bringer dem videre til massemedierne,« siger Jesper Tække.

Og det skyldes især, at vi stort set alle sammen er udstyret med en telefon, der kan tage billeder, og en profil på et eller flere sociale medier, forklarer medieforskeren.

»I det nye mediemiljø med sociale medier har hver enkelt person sin egen lille nyhedsavis, hvilket betyder, at alle mulige historier kommer frem. Men for at slå i gennem skal de jo have mediernes generelle nyhedskriterier med aktualitet og konflikt. Når der er billeder, forstærkes dokumentationen og dermed historien. Er der nok delinger eller likes, så får massemedierne øjnene op og bringer historien videre,« siger han.

Udlægningerne af, hvad der rent faktisk sker på billedet, er ganske forskellige og diskuteres heftigt på de sociale medier. Nogle skriver, at fodboldtilskuerne forsøgte at hjælpe kvinden, mens andre påstår, at det var ren chikane.

Ophavskvinden til billedet, Ayse Dudu Tepe, er dog ikke i tvivl.

»De krøllede dåser sammen, så hun ikke kunne bruge dem og kastede dem ned til hende. Folk dirigerede hende rundt med hånden, som om hun var en hund, de var ved at træne,« siger Ayse Dudu Tepe i Radio24syv ifølge BT.

Uanset hvad der skete søndag på Halmtorvet, er det langt fra sidste gang, danskerne hører om denne type af samfundsdiskussioner og nyhedshistorier, siger Jesper Tække:

»Tendensen til disse historier er stigende, og det er helt klart noget, som vi vil se mere af i fremtiden. Der er ofte en vis gennemslagskraft, fordi det er godt diskussionsstof, og det er jo en fordel for alle, at man kan trække noget opmærksomhed.«