Vii betragter vores hunde og katte som en del af familien, og derfor er det helt naturligt, at hundedrabet i Holbæk vækker så voldsomme følelser.

  Mandag skød og dræbte en mand fra Holbæk sin nabos hund. Han var blevet træt af, at hunden blev ved med at løbe ind på hans grund, selv om han havde gjort ejeren opmærksom på, at han ikke ville have det.

I BT's omtale af sagen tirsdag brugte hundens familie ord som 'dyb sorg' og 'vores liv er ødelagt', og artiklen var én af de mest læste i løbet af dagen. På nettet glødede debatten for og imod hundedrabet, og over 50.000 læsere deltog i de tilhørende afstemninger om sagen.



Og det kan formanden for dyreetisk råd, professor Peter Sandøe, godt forstå. Mange af os er nemlig stærkt knyttede til vores kæledyr, understreger han.

- Vi har taget nogen dyr ind i vores familie, og de bliver en del af vores familie, og derfor oplever folk det som voldsomt grænseoverskridende, at andre bare kan slå dem ihjel, siger Peter Sandøe, som til daglig er professor på biovidenskabeligt institut ved Københavns Universitet.

I gamle dage blev dyr betragtet som ejendom eller nyttedyr. I vores moderne verden er rigtig mange dyr blevet til familiemedlemmer og i mange tilfælde til menneskets i bogstaveligste forstand bedste ven. Derfor kan et hunde-dødsfald vække så stærke følelser.

- Vi har nogle dyr, som bliver en integreret del af vores familie, og derfor betragter mange deres dyr som familiemedlemmer, siger Peter Sandøe.

- Det er veldokumenteret, at folk kan sørge dybt, når de mister et dyr. Det er en naturlig og forståelig reaktion, når man lever tæt sammen med et andet væsen, hvad enten det er et dyr eller et menneske. Det er der ikke noget mærkeligt i, siger han.



Han kan godt forstå, at naboen er blevet træt af hunden, men han mener, han skulle have kontaktet politiet og fået betjentene til at tage sig af hunden i stedet for at skyde den selv. En mulighed, som opstod med en ny lov, som blev til på baggrund af de mange sager med muskelhunde.

- Jeg tror sagen også vækker følelser, fordi der er en mand, der på egen hånd går ud og skyder en hund. Det havde ikke været nær så følsomt, hvis politiet havde gjort det samme, og det er faktisk muligt med den nye lovgivning.

- Det er elementet af selvtægt, der provokerer folk, siger han og understreger, at naboen slet ikke havde behøvet at gribe til våben selv. Med den nye lov i hånden burde han kunne have fået politiet til at tage sig af sagen - og om nødvendigt sørge for at få hunden aflivet.  

- Problemet skal ikke løses med en mand med en riffel. Det havde været noget andet, hvis hunden havde angrebet hans dyr, men det var jo ikke det, der var tale om.