Foto: Ole Jakobsen

Efterladt: Ulla Pedersen glemmer aldrig den dag i 1944, da nazisterne kom og hentede hendes far

Ulla Pedersen var 17 år, da hendes far, Albert Carlo Iversen, blev henrettet af nazisterne. Selvom det snart er 68 år siden, husker hun tydeligt den dag, de kom og førte ham væk.

Albert Carlo Iversen var dyrlæge, far til tre piger og en vellidt mand på Randers-egnen.

Bag sit godmodige ydre havde dyrlægen et hjerte, der glødede af modstand mod nazismen. Han havde kun afsky til overs for den danske regerings samarbejde med besættelsesmagten. Og selvom mange af de bønder, han arbejde for som dyrlæge, tjente tykt på at levere landbrugsvarer til værnemagten, var Albert Carlo Iversen parat til at risikere alt for at modarbejde tyskerne.

Han var et af de toneangivende medlemmer af Hvidsten-gruppen, der blev dannet af hans nære ven, kroejer Marius Fiil.

Om natten tog gruppen ud på den jyske hede for at opsamle de våben, sprængstoffer og faldskærmssoldater, englænderne kastede ned til den danske modstandsbevægelse.

Modstandsarbejdet foregik om natten i dybeste hemmelighed. Alberts kone vidste, hvad der foregik, men hans tre døtre anede intet.

Ude om natten

- Far var ude om natten, men vi vidste ikke, hvad han lavede. Om han var ude hos nogle dyr, eller hvad han var, erindrer Ulla Pedersen, der var teenager, da Anden verdenskrig rasede.

Sandheden om, hvad hendes far lavede om natten, gik først op for hende, da tyskerne en morgen klokken 06:30 stod i dagligstuen.

- De ringede på, og så gik de ind. Vi piger var ved at klæde os på for at gå til skoletoget. De gik ind og hentede far, der havde været ude om natten. De gennemrodede også alle skufferne. Vi piger og mor var målløse, fortæller Ulla Pedersen.

Hun erindrer, at der var tre-fire mænd i civil og en stikker.

- De hentede far på hans værelse. Det hele foregik roligt. Der var hverken råb eller skrig. Far var rolig for vores skyld. Han tog pænt afsked. Han kyssede os på kinden og sagde farvel, erindrer Ulla Pedersen om den sidste gang, hun så sin far.

I dagene efter gik det op for Ulla Pedersen, hvad hendes far havde været med til. De tilfangetagne modstandsfolk blev først indsat i Horserød, og familien modtog korte censurerede breve fra Albert. Men da fangerne blev ført til Vestre Fængsel, vidste familien, at det var slut. Medlemmerne af Hvidsten-gruppen ville blive stillet for en krigsret, der ville ende med en dødsdom.

Selvom hun måtte leve resten af sit liv uden sin far, har hun på intet tidspunkt bebrejdet ham, at han satte livet på spil i modstandsbevægelsen.

- Jeg er stolt af ham. Jeg er stolt af dem alle sammen, siger hun.

For nylig kunne Ulla Pedersen se sin far portrætteret af skuespilleren Bjarne Henriksen, der spiller Albert Carlo Iversen i filmen Hvidsten Gruppen. Og selvom Bjarne Henriksen ikke ligner hendes far på en prik, har hun kun ros til filmens skabere:

- Det er en vidunderlig og ægte film. Det er en rigtig jysk film. Den rammer sandheden, tror jeg. Den svarer i hvert fald til, hvordan jeg forestiller mig, at det foregik. Hele livet har jeg spekuleret på, hvordan det er at stå der og sige farvel til livet, siger Ulla Pedersen.

Hun er i dag 85 år og bor i Randers.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.