Københavns Politi havde sendt et massivt politiopbud på gaden for at sikre, at den anti-islamistiske Pegida-demonstration ikke kom i karambolage med antifascistiske moddemonstranter.

Allerede mandag eftermiddag sværmede op mod 150 kampklædte betjente omkring Skt. Hans Torv, hvor Revolutionære Antifascister startede deres moddemonstration. Omkring 400 demonstranter var mødt op for at vise deres utilfredshed med, at den højreorienterede og anti-islamistiske bevægelse Pegida afholdt demonstration i København.

Blot få gange var der optræk til ballade. Da Pegida-demonstrationen var nået til Den Lille Havfrue, kom en nysgerrig, ung mand lidt for tæt på Pegida-demonstranterne.

20-årige Akar, der er dansk-kurder, var taget til Langelinie for at se, hvad det hele gik ud på.

»Jeg synes, det er skamfuldt for de frie demokratier i Vesten, at sådan nogle typer som Pegida kan mobilisere så forholdsvis mange, som de har gjort i Tyskland, og som de gør her i Danmark, under dække af at sympatisere med tragedien i Frankrig (angrebet på Charlie Hebdo, red.),« siger Akar til bt.dk.

Han stod midt inde i demonstrationen, da de begyndte at synge 'Kringsat af fjender'. I protest begyndte han at synge Bella Ciao - en italiensk antifascistisk sang fra 2. verdenskrig.

Det fik en Pegida-demonstrant til at slå ham i nakken med et skilt og tre-fire andre Pegida-demonstranter hoppede på ham. Han blev hurtigt hjulpet ud af en betjent.

»Jeg var meget glad for betjenten, der hjalp mig væk. Da vi kom lidt væk viskede han til mig: 'Tag det roligt, jeg bryder mig heller ikke om de røvhuller',« fortæller Akar, der er født og opvokset i Danmark.

Stort i Tyskland
Den højreorienterede, anti-islamistiske bevægelse Pegida har i Tyskland fået stor opbakning, hvor op mod 25.000 personer har demonstreret mod det, de opfatter som den tyske stats manglende handling i forhold til indvandring og islamisme.

I Danmark var opbuddet langt fra så stort. Omkring 200 personer var mødt op foran Statens Museum for Kunst, hvor de tændte fakler og viftede med skilte med slagord mod fundamentalistisk islam. Herfra gik de mod Den Lille Havfrue på Langelinie.

Pegida-talsmanden Nicolai Sennels, der er tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti var glad for fremmødet.

»Jeg er positivt overrasket. Jeg troede, der ville komme færre. Det er koldt, og emnet er kontroversielt. Så måske ville nogle være bange for at møde op,« forklarede han til bt.dk foran Den Lille Havfrue.

Moddemonstration var gået fra Skt. Hans Torv over Dronning Louises Bro, hvor politiet meddelte dem, at de var nået til endestation. De blev så bedt om at vende tilbage til Nørrebro.

Det gjorde langt de fleste, så der var kun spredte grupper, der forsøgte at komme tæt på Pegida-demonstrationen. Det nåede dog aldrig længere end lidt optræk til ballade.

Hen på aftenen var det eneste, der var tilbage, nogle spredte grupper af moddemonstranter, der blev mandsopdækket af det stadig massive politiopbud.

Men det kom aldrig til egentlige konfrontationer, og da Pegida-demonstrationen nåede tilbage til Statens Museum for Kunst, blev den opløst og folk gik hjem.

Mogens Camre til Pegida-demo: En demonstration mod overgreb og myrderier

 

Her kan du læse bt.dks livedækning af mandagens demonstration i København: