Der er større chance for at vinde milliongevinsten i Lotto end at få en bøde for at smide skrald fra sig på gaden. De sidste tre år er kun 22 mennesker blevet straffet for at svine.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det viser en oversigt fra Miljøstyrelsen. Folketinget vedtog i marts 2008 at forhøje de vejledende bøde-størrelser for at kaste affald fra sig på gaderne og i naturen. Men politiet bruger altså sjældent kræfter på at straffe skraldesynderne. - Det koster en bøde, men politiet håndhæver ikke den lov, for der er ikke ressourcer til at løfte opgaven, siger Bianka Saarnak, sekretariatschef ved Center for Renhold i Københavns Kommune.

Signal om magtesløshed

Og måske er det også årsagen til, at de færreste danskere er klar over, at man kan få en bøde for at svine. - Nej, det vidste jeg ikke. Men nu når du siger det, får det mig ikke til at tænke mere over det. Det kommer jeg kun til, hvis jeg faktisk får en bøde, siger 25-årige Anders Henriksen, som B.T. fangede i at smide et cigaretskod på gaden. B.T. beskrev i går, hvordan mængderne af ’henkastet affald’ vokser sig større og større. Affaldet flyder i de store byer – snotpapir, cigaretskodder og gamle madrester ligger i bunker på gaderne og langs motorveje. Den seneste rapport fra organisationen Hold Danmark Rent viser, at 90 pct. af landets kommuner og 85 pct. af befolkningen mener, at danskernes skraldeadfærd er ’et betydeligt og stigende problem’.

Signal om magtesløshed

Ifølge Henrik Jensen, der er lektor på Roskilde Universitet og forfatter til bogen ’Det ordentlige menneske’, er det dybt problematisk, at sanktionerne ikke blive håndhævet. - Man skal lade være med at sige, at det koster noget, hvis det i virkeligheden ikke koster noget. Det sender et signal om magtesløshed hos dem, der har magten – de ved ikke helt, hvad de vil med den. Han mener at bødestraffen er nødvendig, hvis man vil komme skraldebyrden til livs. - Det skal betale sig at opføre sig ordentligt, ellers er der ikke nogen, der gider gøre det. Hvis nogen går og gør det rigtige i lang tid, men ser, at andre, der gør det forkerte, ikke får et smæk over fingrene for det, så holder de jo selv op. Det er i høj grad problematisk, siger Henrik Jensen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra politiet.

Synes du, at politiet skal give danskerne flere bøder for at kaste med skrald?

Deltag i debatten under artiklen.

De bedste indlæg bliver bragt i B.T.