Stik piben ind drenge og lad mor komme til

Mænd mener, de er de bedste bilister. Det viser en helt ny undersøgelse, der er foretaget blandt norske mænd og kvinder. Her er mændene overbevist om, at de er betydeligt bedre bag et rat, end kvinderne er.

Undersøgelsen, der er foretaget af Tryg Forsikring i Norge, viser, at hele 68 procent af mændene opfatter sig selv som bedre bilister end deres koner eller kærester.

Men den opfattelse harmonerer dårligt med antallet af ulykker i den norske trafik. Her fører de yngre mænd nemlig stort. Ifølge undersøgelsen er, at dobbelt så mange unge mænd involveret i ulykker i forhold til unge kvinder.

Men ser man derimod på ulykkesstatistikken, justeret efter hvor meget man kører, så er kvinderne næsten lige så ofte involveret i ulykker, som mændene er. Og samlet set er billedet, at kvinder - hvis man ser på ulykkesstatistikkerne - kører mindst lige så godt som mænd.

Derfor får undersøgelsen Tryg Forsikrings skadeschef i Norge til at opfordre mændene til at stikke førerpiben ind.

- Vi tror, det er vigtigt at give mændene et signal om, at de nok skal have lidt mindre tiltro til deres egne evner og færdigheder og dermed holde sig lidt tilbage, siger den norske skadeschef, Lise Norstrøm.

Bt.dk har her til morgen været i kontant med Tryg Forsikring i Danmark. Ifølge Tryg i Danmark, der er bekendt med den norske undersøgelse, er der ikke lavet tilsvarende undersøgelse med danske bilister. Men mon ikke danske og norske mænd kører nogenlunde lige godt - eller dårligt? 

Og jo, det gør de danske mænd. Kører lige så dårligt som de norske. Det bekræfter Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik overfor bt.dk

- Som udgangspunkt, hvis man måler i risiko for at blive dræbt eller alvorligt kvæstet i forhold til de kilometer man kører, så er kvinder bedre bilister end mænd, siger Jesper Sølund.

Ifølge dokumentationschefen handler det især om den adfærd mænd og kvinder har i trafikken, som er meget forskellig.

  - Hvis man ser på spirituskørsel er ni ud af ti mænd, når man ser på hastighedsovertrædelser er det også helt overvejende mænd, der bliver taget. Mænd er også dårligere til at bruge sele, påpeger Jesper Sølund og fastslår:

- Det korte og det lange er, at kvinder er bedre bilister. Og i og med kvinder kører mere fornuftigt og forsigtigt, så er det meget sundt for mændene at se, at man kan nå frem på stort set samme tid ved at køre fornuftigt, siger han.

Et andet punkt hvor mænd også kan lære af kvindernes trafikkultur er, at kvinder er mere hensynsfulde og omsorgsfulde i trafikken. Det skyldes - ifølge Jesper Sølund -  at kvinder ikke har det samme behov for at vise sig, når de kører bil.

- For eksempel ser man stort set aldrig, at kvinder sidder og gasser bilen op, mens de venter på rødt lys for at opildne nabobilisten til en hurtig omgang ræs, fremhæver han.

- Så mændene har al mulig grund til at bruge kvinderne som forbillede, når mænd skal køre bil, lyder opfordringen fra Rådet for Sikker Trafik.

Så stik piben ind, drenge og lad mor komme til!