Foto: Claus Fisker

Begravelsen finder sted under ’private former’. Men Dronningen kommer, samt spidser fra ind- og udland

Danmarks mest fremtrædende erhvervsmand, der afgik ved døden 98 år gammel mandag, skal begraves under ’private former’.

I denne sammenhæng betyder ’privat’, at dronning Margrethe, kronprins Frederik samt prins Joachim med familier vil følge den afdøde skibsreder på hans sidste rejse, når begravelsen begynder i Holmens Kirke på lørdag klokken 15.00. Det oplyser hoffets kommunikationschef Lene Balleby.

KLEM VIII


Hun siger samtidig, at det er det tætte og lange bekendtskab med Mærsk Mc-Kinney Møller, der har fået hele kongehuset til at melde sin ankomst.

- Relationen går langt tilbage, siger forfatter og politisk kommentator på Berlingske, Thomas Larsen.

- Det var Mærsk Mc-Kinney Møllers tætte forhold til dronning Ingrid, der for alvor skabte det gode forhold. Mærsk Mc-Kinney opnåede en offentlig status som nær ven og rådgiver for dronning Ingrid. Hun stolede på ham og værdsatte hans dømmekraft, siger Thomas Larsen.

Åbne døre for kongehuse

t- Mærsk har altid ladet dørene stå åbne for kongehusets medlemmer. På den måde har Joachim under sit praktik­ophold i Mærsk i Hongkong fået et unikt indblik i, hvordan en stor virksomhed opererer, siger Thomas Larsen.

Hvem der ellers vil deltage i skibsrederens begravelse i Holmens Kirke, der ligger lige over for Christiansborg, er endnu hemmeligholdt.

- Det foregår ’by invitation only’, siger Mærsks kommunikationschef Michael Storgaard.

BT har imidlertid talt med en række folk med stort kendskab til Mærsk Mc-Kinneys omgangskreds.

mærsk hus


Udover familien og erhvervsfolk fra Møller-koncernens bestyrelser, skyder de på, at der både vil være folk fra kunstens, politikkens og erhvervslivets rækker i Holmens Kirke på lørdag.

Maleren Per Kirkeby samt hans hustru nævnes som ret sikre bud, det samme gælder tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann og hans kone Alice Vestergaard. De har set Mærsk privat, og Ellemann har siddet i bestyrelser i Mærsks baltiske selskaber. Tidligere direktør i De Forenede Bryggerier, Poul Svanholm, der også har været bestyrelsesformand i Den Danske Bank og næstformand i A.P. Møller-Mærsk, regnes også for ret sikker, ligesom det tidligere danske tennis-es Jan Leschly, der flyver ind fra USA for at deltage i begravelsen. Leschly har siden 80’erne har været en driftig erhvervsmand med topposter i magtfulde amerikanske koncerner, som Viacom, Smithkline Beecham, American Express og Mærsk USA.

Ambassadører inviteres

- Med Mærsk Mc-Kinneys tilknytning til USA bliver den amerikanske ambassadør nok også inviteret. Men det er svært at vide, hvor familien lægger snittet, når de nu har meldt ud, at det bliver under ’private former’, siger en af eksperterne til BT.

Han nævner også den britiske ambassadør, mens en anden nævner den konservative tidligere industriminister Nils Vilhjelm, samt DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen, der har været chef for Det Kgl. Teater og sad i Operahusets bestyrelse.

- Der vil sandsynligvis også være repræsentanter for den svenske Wallenberg-familie, det er jo Sveriges svar på Mærsk-familien, siger en anden erhvervsekspert til BT.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.