En ny lov skal give de dygtigste elever på ungdomsuddannelserne lov til at tage fag på universiteterne.

I fremtiden skal de dygtigste elever på ungdomsuddannelserne hurtigere kunne starte på de videregående uddannelser, skriver Jyllands-Posten.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) lægger i et nyligt vedtaget lovforslag op til at give tidlig studiestart til de mest talentfulde unge, som skal have mulighed for at tage fag på de videregående uddannelser.

Samtidig skal de kunne få merit for indsatsen, hvis de senere bliver optaget på den pågældende eller en lignende uddannelse. Ifølge forslaget skal de dygtigste elever på en ungdomsuddannelse udvælges til at følge et særligt talentspor.

Men Danske Studerendes Fællesråd er ikke begejstret for ideen.

»At de skal tage fag og få merit bliver et problem for fagligheden - både på gymnasier og videregående uddannelser. De bør lægge deres kræfter på gymnasiet, mens de går der,« siger formand Jacob Ruggaard. til avisen.

Han mener, at en tyvstart kan føre til forhastede beslutninger.

»Det er en fordel, at gymnasieelever får et indblik i, hvad der foregår på en videregående uddannelse, men hvis eleverne tyvstarter undervisningen risikerer man, at de presses til at tage et valg af studium, inden de er klar til det,« siger han Jacob Ruggaard.

Enhedslisten stemte som det eneste parti imod lovforslaget.

»Vi har en progression i det danske uddannelsessystem, og det er problematisk, hvis man springer den over, for ungdomsuddannelse handler også om andet end faglig dygtighed,« siger uddannelsesordfører Rosa Lund (Ø) til Jyllands-Posten.