Flere end en halv million danskere har enten astma eller sygdommen KOL, lyder det fra Danmarks Lungeforening, der vil sætte fokus på danskernes manglende viden om dårlige lunger.

Onsdag kan danskere over hele landet få vished om tilstanden i deres lunger på grund af den internationale KOL-dag. 100 hospitaler, kommuner, apoteker og praktiserende læger sætter således fokus på lunger, luft og sygdommen KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom), og det er muligt for danskere over hele landet at møde op og få tjekket deres lunger eller få gode råd.

Mere end 500.000 danskere lider af enten KOL eller astma, oplyser Danmarks Lungeforening, der står bag initiativet.

- Lungerne er et fantastisk organ, som først er fuldt udviklet, når vi er i 25-års alderen. Herefter begynder lungefunktionen hos alle at falde i takt med alderen. Men hvis den falder for meget og for hurtigt, kan det være tegn på, at man har KOL, astma eller andre lungesygdomme. Derfor er det vigtigt at kende sin lungefunktion og reagere på symptomer som for eksempel åndenød og hoste. Det oplever vi desværre for ofte, at danskerne ikke gør, siger Anne Brandt, direktør i Danmarks Lungeforening.
 
Hvad er KOL og kan man dø af det? Find ud af det her

 Ifølge Danmarks Lungeforening kender størstedelen af danskerne ikke deres lungefunktion, og flere end 500.000 danskere har nedsat lungefunktion i form af enten KOL eller astma. Selvom KOL er en kronisk sygdom, er det vigtigt at få medicinsk behandling, hvilket den internationale dag skal være med til at sætte fokus på.

Også landets apoteker benytter lejligheden til at oplyse om inhalationsmedicin, da undersøgelser har vist, at omkring halvdelen af alle patienter bruger deres inhalationsmedicin forkert.

- Det tager 10 minutter på det lokale apotek, siger Birthe Søndergaard, sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening.

På hjemmesiden www.lunge.dk kan man se, hvor i landet der er arrangementer planlagt, hvis for eksempel vil have testet sin lungefunktion. 


Er du ryger? Så kig ind på KOLkundskab.dk og se, hvad du kan gøre for at undgå KOL
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.