Staten går hvert år glip af mindst 50 milliarder kroner, fordi fællesskabet fusker fælleskassen.

Virksomhederne gør det. Sociale klienter gør det. Middelklassen gør det. Snyder fælleskassen for penge.

Lægger man alle de kvalificerede skøn, vi har, for danskernes skattesnyd, socialt bedrageri og sort arbejde sammen, går staten hvert år glip af mindst 50 milliarder kroner som følge af, at nogen af os ikke betaler den skat, vi burde, kræver mere af det offentlige, end vi er berettiget til, eller omgår den officielle økonomi ved at købe rengøring, håndværkere eller servering til konfirmationen uden at involvere myndighederne. Det skriver Berlingske.

- Der har mange steder hersket en fortælling om, at danskerne skulle have en særlig høj skattemoral, siger Henrik Jacobsen Kleven, der er professor i økonomi på London School of Economics og forfatter til en af de mest omfattende undersøgelser af danskernes skattesnyd herhjemme.

- Men sandheden er måske snarere, at det er systemet og ikke moralen, der holder os fra at snyde mere. Det er ekstremt svært at snyde i almindelig indkomstskat i Danmark. Men på de områder, hvor vi så faktisk har muligheden, sker det i stor stil, siger han.

Den seneste måned har der været stort fokus på underklassens bedrag med sociale ydelser, der ifølge skøn beløber sig til mellem syv og 12 milliarder kroner årligt.

Til sammenligning snyder virksomhederne ifølge Skat hvert år statskassen for mindst 10 milliarder kroner.

Den mest udbredte snydeform er dog ubetinget vores massive forbrug af sort arbejde, der ifølge Rockwool Fonden udøves eller købes af hele 80 procent af befolkningen, og som det Økonomiske Råd har regnet ud, svarer til et tabt skatteprovenu på 29 milliarder kroner om året.

- Der er så mange, der arbejder og køber sort, at folk ikke engang synes, at der er noget fordækt i det, konstaterer Camilla Hvidtfeldt, en af forskerne bag Rockwool Fondens undersøgelse.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.