Krenitskålens skaber, civilingeniør, dr.techn. Herbert Krenchel, Hellerup, er død, 92 år.

I 1953 skabte Herbert Krenchel en af dansk designs store succeser, de legendariske Krenit-skåle. Skålene vandt guld ved Triennalen i Milano 1954, og de blev en kæmpesucces, der holdt i årevis og nu er de – i en ny fortolkning i produktion igen hos Normann Copenhagen.

Navnet Krenit er en sammentrækning af Krenchel og eternit. Som nyuddannet civilingeniør forskede Herbert Krenchel på DTH i udviklingen af asbestfri eternit.

Ideen bag krenitskålen var at lave en smuk skål, gerne så funktionel og delikat, at den kunne bruges i køkkenet, på spiseborde og som dekoration i stuen. Som materialeforsker gik Herbert Krenchel meget op i, at de forskellige materialer skulle gå godt sammen, klæde hinanden og være nænsomme over for hinanden i brugen.

Skålene kendetegnes ved den skarpe kant, der skaber balance mellem materiale og form, den matte sorte farve udvendig og de stærke farver indeni. Den matte overflade opnåede han ved – efter mange forsøg - at sandblæse overfladen.

I 1964 blev Herbert Krenchel teknisk doktor på en afhandling om »fibrous reinforcement«, der fokuserer på plastmaterialet polypropylens egenskaber som fiberarmering i cement og beton. Han var den første modtager af Betonprisen, der uddeles af Dansk Beton til personer, der har ydet et betydningsfuldt bidrag inden for beton.

Den typiske videnskabsmand og kreative sjæl samlet i én person, som forud for sin tid så minimalisme, enkelhed og rene linjer som svaret på tidløs formgivning.Krenchels motto har gennem hele hans arbejdsliv været: »Vi er her for at more os.« Så skillelinjen mellem arbejde og privatliv har ofte været papirstynd og inspirerende. Farver, former og materialer blev gennem et helt liv drøftet med blandt hans hans kone Grethe Krenchel, som var designuddannet og kunsthistoriker.