MODELFOTO
MODELFOTO

En hel del danskere har de seneste dage modtaget opkald fra en fremmed person, der beskylder dem for at være utro, for at bruge den anden persons internet, for at ryge hash, for at have begået en alvorlig trafikforseelse eller for at have en hund, der gør om natten.

Opringningerne og beskyldningerne har ført til stor forvirring. Men bare rolig.

Det hele er nemlig en ny form for telefonfis, hvor en anden person - formentlig én, du kender - har brugt en app til at ringe dig op og derefter beskylde dig for at have gjort et eller andet.

Forvirringen har dog ført til, at flere af de danskere, der har modtaget opringningen, efterfølgende har beskrevet opkaldene på blandt andet siden 180.dk, hvor man kan skrive, hvem der gemmer sig bag telefonnumre, man ikke kender, og kaldt det 'svindel'.

Stephanie

'Har ringet af to omgange og lagt telefonsvarerbesked. Første gang sagde han på pænt dansk, at jeg vist nok brugte hans Wi-Fi netværk. Et par uger efter ringer han igen, og lægger igen en besked, denne gang blot en uhyggelig og enerverende latter. Virkelig ubehageligt. Klam stodder', lyder det fra én, mens en anden skriver:

'Siger, at der lugter af hash på trappen, og at jeg skal lægge et håndklæde i brevsprækken, så der ikke lugter af hash på trappen. Sikke en idiot, sørglig skæbne, drengen har'.

Der er dog også nogle, der på siden har skrevet, at der 'blot' er tale om telefonfis og ikke svindel.

'Det er bestilt telefonfis. Der en computer, der taler, og den, der har købt telefonfisopkaldet, får efterfølgende en optagelse af samtalen mellem dig og computeren. Min svoger lavede det på mig', lyder det i en af beskederne på siden om opkaldene, der kommer fra tlf. 67 33 22 16.

Politi og bomberyddere på Lille Strandvej i Hellerup, fredag den 28. august 2015. Rullemarie tømmer mistænkelig bil for indhold.

Nogle af de danskere, der har modtaget opkaldet, har dog været så forvirrede eller forskrækkede, at de har kontaktet politiet, som nu oplyser om joke-app'en.

'Kan det være 1. april i december? Åbenbart. Flere er begyndt at benytte en joke-app, som ringer folk op og beskylder dem for utroskab, hashrygning og det, der er værre. Bær over med spøgefuglene og husk, at de havner på julemandens uartig-liste', skriver Syd- og Sønderjyllands Politi op Twitter fredag.

Til BT fortæller kommunikationsmedarbejder Mads Dollerup-Scheibel fra politikredsen, at man den seneste halvanden uge har modtaget 10 henvendelser fra borgere, der har modtaget den slags opringninger.

»Nu gør vi så borgerne opmærksomme på det. Det kan godt være irriterende med de opringninger, men forhåbentligt ødelægger det ikke julehyggen, men de her mennesker, der står bag, regner vi med bliver straffet den 24. december, fordi julemanden ikke har noget til dem,« siger han.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.