Statsminister Lars Løkke Rasmussen kan sammen med resten af Folketingets politikere og borgmestrene rundt omkring i landet glæder sig over at have markante lønstigninger i sigte. Arkivfoto.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen kan sammen med resten af Folketingets politikere og borgmestrene rundt omkring i landet glæder sig over at have markante lønstigninger i sigte. Arkivfoto. Foto: Dennis Lehmann

Nyheden om, at borgmestre, ministre og de øvrige politikere i Folketinget kan se frem til en gedigen lønforhøjelse, falder bestemt ikke i god jord hos BTs læsere, som ikke lægger fingrene imellem.

Hul i hovedet. Urimeligt. Pampere. Egoister. Sørgeligt. Og en hån mod de svageste i samfundet.

Sympatien er mildest talt ikke eksisterende blandt læserne, når de lufter deres meninger om de politikere, som kan se frem til at få mere i lønposen.

fvfd

Politiken skriver tirsdag aften, at Vederlagskommissionen, der skal undersøge politikernes løn- og pensionsforhold, vil foreslå en lønforhøjeste på 15 procent til ministre og øvrige medlemmer af Folketinget og 30 procent til borgmestre.

Lønningerne for ministre ligger i dag på 1,17-1,46 millioner kroner om året, mens folketingsmedlemmernes ligger omkring 660.000 kroner. Borgmesterlønninger afhænger af kommunestørrelse og var i september 2014 mellem 530.000-925.000.

Dertil er et 'gyldent håndtryk' til ministre og folketingspolitikere også i spil, omend dette ikke er endeligt på plads i kommissionen.

Til gengæld for dette vil politikere fremover modtage en lavere pension end i dag - dette vil dog kun gøre sig gældende for politikere valgt i fremtiden og dermed ikke berøre de nuværende.

Et flertal bestående af Venstre, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Konservative og Socialistisk Folkeparti, havde forud for kommissionens anbefalinger givet håndslag på, de ville stemme for dem.

Overvejende utilfredshed

Til Politiken fortæller Peter Munk Christiansen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, at de folkevalgtes lønninger er »forståeligt upopulære« og »et følsomt emne.«

Det synes at bestemt være sandt, når man gennegår Facebook-kommentarerne af BTs læsere, som ikke mener, det er rimeligt.

»Absolut nej, da der er et utal af fryns lige fra bedre pensionsordning, tilskud til børnepasning, rejsetilskud, computer og telefoni, som også bør lægges oven i. Der bliver reduceret i de kommunale budgetter til børn og ældre mv, der er ikke økonomi nok til de nye supersygehuse ej heller til de andre af landets sygehuse bla med hensyn til personale. Så vis mådehold.« lyder det blandt andet fra Jette Anker.

»Det er ikke i orden! Min søn er meget tungt handicappet, bor på institution, der skal de spare, så der er ikke tid til pædagogisk arbejde! Det er uacceptabelt at så handicappede har så ringe livsvilkår, mens de skal ha mere til sig selv!« skriver Brit Lutro.

»Gu' fanden er det ej rimeligt! Vi har aldrig været længere ude i dansk politik, og haft så elendige politikere. De er så egoistiske og selvfede, at det et til at brække sig over!« lyder den kontante udmelding fra Jane Lyngholm Rasmussen Garp.

Visse går endda så vidt at beskylde politikerne for korruption og andre opfordrer til oprør:

»Hvor bliver man sur, når man læser sådan noget! Det er sørgeligt! Der skal spares på div områder, og så skal de have mere! De er sgu korrupte, vores kære politiker i dk!« skriver Denis Jakobsen.

»Og så er der nogle, som skal have seng med på arbejde... Kors i bagdelen... Gad vide, hvornår vi samler os og gør oprør mod den selvforgyldning i tinget samtidig med, at de arme rige folketingsmedlemmer sparker til de svage i samfundet?« kommer det fra Arik Hansen.

Henrik Provstgaard stemmer i:

»Det er så sindssygt - hvornår skal vi i gaderne og lukke landet ned, indtil der er bare lidt rimelighed i samfundet?«

Hos enkelte er der sympati at finde, omend man fornemmer, at ironi kan forekomme:

»Det er da helt rimeligt. De stakler har jo ikke for meget. Tænk på, hvor dyrt et stort hus er. Dyr bil skal der jo også være til. Og som vores alle sammens Lars siger, koster sko jo ca. 2000 kr. Se bare, han havde jo ikke engang råd til sit tøj, så han måtte have vennerne til at hjælpe ham,« skriver Benta Christiansen.

Andre lader dog til at være mere oprigtige i deres forståelse for initiativet.

»Ville I selv synes, det er ok at være et sted, hvor lønstigningen har været mindre end andre steder i samme sektor? Næppe, tænker jeg.« skriver Benny Jarl Lenskjold blandt andet.

»Selvfølgelig er det rimeligt. De arbejder hver dag hårdt på at holde landet på skinner. Jeg fornemmer en hvis misundelse her. Hvorfor bli'r alle i hysteriske hyklere ikke politiker, hvis I er så meget bedre. Stil dog på til næste valg!« er meldingen fra Morten William Nielsen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.