En stor del af danskerne har et forvrænget billede af, hvor mange falske anmeldelser af voldtægter, der bliver indgivet.
Flere end 40 procent af danskerne overvurderer, hvor mange falske anmeldelser om voldtægt der i virkeligheden er.
Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress. Otte procent tror eksempelvis, at 33 procent af anmeldelserne er falske. Mens hver tiende dansker tror, at 20 procent lyver.
»Det overrasker mig overhovedet ikke. Sagerne om falsk anmeldelse bliver slået stort op i pressen, og det er noget, folk lægger mærke til,« siger Annalise Rust, psykolog og tidligere ansat ved Center for Seksuelle Overgreb. Men faktisk er der højest 7,3 procent, der er falske. Tallene stammer fra en rapport udgivet af Det Kriminalpræventive Råd i 2009 og inkluderer også de sager, hvor politiet havde mistanke om, at anmeldelsen var falsk. Men det er ikke retvisende, siger Annalise Rust.
»Tallet er i virkeligheden meget mindre. Det er enormt sjældent, at folk opdigter en voldtægt,« siger hun og peger på, at sager, hvor pigerne ændrer forklaring, også vil optræde som falske.
Opmærksomheden på de falske sager påvirker voldtægtsofrene, siger psykolog og forsker emerita ved RUC, Bodil Pedersen.
»Det betyder, at der er mange ofre, som ikke har lyst til at anmelde det. De er bange for at blive mistænkt for, at de lyver,« siger hun.
Eksperter og voldtægtsofre peger desuden på, at opfattelsen om falske anmeldelser også eksisterer hos politiet.
Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt kan ikke afvise det.
»Men det ændrer ikke ved, at sagerne altid bliver taget dybt alvorligt. Der er ikke noget, vi hellere vil, end at opklare en voldtægt,« siger Claus Oxfeldt.
BNB