For mange forældre betyder et nyt skoleår, at de på deres børns vegne skal vælge enten folkeskole eller privatskole. Hvor får eleverne mest ud af undervisningen?

I en undersøgelse, som Gallup har foretaget for BT, svarer 41 pct. af de adspurgte, at det faglige udbytte er større i en privatskole, end det er i en folkeskole. Kun fire pct. svarer, at eleverne får mere ud af undervisningen i folkeskolen end på en privatskole.

En af de forældre, der har valgt folkeskolen fra, er Allan Dalgaard. For ham er der ingen tvivl om, hvor hans søn, der lige er begyndt i 6. klasse på Herlev Privatskole, får mest ud af undervisningen.

- Hvis min søn begyndte i en folkeskoleklasse nu, så er jeg næsten sikker på, han ville have det samme niveau som et barn i 7. klasse i folkeskolen. Han leger ofte med jævnaldrende børn, der går i folkeskolen, og når jeg ser den måde, som de f.eks. lærer at regne på, så synes jeg, min søn er længere fremme, siger Allan Dalgaard.

Kendskabet til folkeskolen har han ikke kun fra sin yngste søns legekammerater. Hans ældste søn gik to år på en folkeskole i Brøndby, men den vej skulle den yngste søn altså ikke. Og det er der en meget klar grund til.

- Min yngste søn går på en privatskole, fordi jeg var træt af folkeskolen. Jeg synes, at lærerne på min ældste søns skole tog for let på tingene, og at privatskolen i øvrigt er længere fremme, siger Allan Dalgaard.

Reform i kraft næste år

Det har ikke været muligt at få en kommentar til selve Gallup-undersøgelsen fra undervisningsminister Christine Antorini, men i en mail til BT skriver hun følgende:

’Forældre er optaget af, at deres børn bliver så dygtige som muligt, og at de trives. Nogle forældre vælger privat- eller friskoler, hvis de ikke synes, deres lokale folkeskole sikrer dette godt nok.

Heldigvis synes langt de fleste forældre, at folkeskolen er det bedste tilbud til deres barn, og vi vil med den nye reform af folkeskolen gøre den endnu mere attraktiv for alle forældre.’

Den nye undervisningsreform træder i kraft i 2014.