For fem år siden satte Daniel van Acker sig et noget usædvanligt rejsemål. Målet var at køre hele vejen fra København til den sydafrikanske hovedstad Cape Town – vel at mærke i en Morris Mini fra 1976.

I september 2014 kunne 31-årige Daniel van Acker efter fem års intens opsparing og planlægning sætte sig bag rattet i sin knap 40 år gamle Morris Mini, som han har haft, siden han var 18, og turen kunne tage form.

Forud ventede en lang køretur gennem Europa, og efter en færgetransport fra Tyrkiet til Egypten ventede en endnu længere køretur ned gennem Afrika, hvor familie og kammerater stødte til forskellige steder undervejs.

Det er imidlertid langt fra første gang, at den eventyrlystne dansker har sat sig selv på prøve ved at rejse ud alene. Daniel van Acker har tidligere rejst rundt som backpacker forskellige steder i verden, men denne gang ønskede han at sætte et mål, som, folk troede, var uopnåeligt.

Udstyret med et grønt, 1½-mands telt overnattede han de steder, det var muligt undervejs, og dermed var han ikke afhængig af en færdig rejseplan på turen. For 31-årige Daniel van Acker er det vigtigt, at hans rejser er præget af ´eventyr´ og uforudsigelighed, og det er hans indtryk, at danskerne ofte nedprioriterer ´eventyret´ til fordel for comfort, når de bestiller rejser.

Her ses Daniel van Ackers grønne telt, som han har overnattet i de steder, hvor det var muligt.
Her ses Daniel van Ackers grønne telt, som han har overnattet i de steder, hvor det var muligt. Foto: Privat
Vis mere

Fem måneder, 20.000 kilometer og en masse spændende oplevelser senere kunne 31-årige Daniel van Acker imidlertid sende bilen hjem i en container og tage flyet tilbage til Danmark. Målet var nået.

Her ses 31-årige Daniel van Acker ved siden af sin Morris Mini fra 1976.
Her ses 31-årige Daniel van Acker ved siden af sin Morris Mini fra 1976.
Vis mere

Daniel van Acker bor til daglig i København og ved godt selv, at hans rejseform formentlig adskiller sig fra de flestes. Alligevel er han særligt begejstret for rejseformen, fordi han synes, den er mere uforudsigelig.

»Min rejseform stikker lidt ud fra de fleste menneskers måde at rejse på, fordi den giver nogle andre slags historier. Jeg kan rigtig godt lide at møde mennesker under de rammer, som den her tur skaber. Jeg ved jo ikke, hvor jeg skal sove hver dag, men jeg har en formodning om det, så min intuitet og mavefornemmelse kommer meget mere på prøve,« fortæller Daniel van Acker, der til daglig arbejder som selvstændig grafiker og webudvikler.

Mod på eventyr

For Daniel van Acker er eventyr et vigtigt element i hans rejser, og han bliver ofte fascineret af at møde fremmede folkefærd og opleve de respektive landes forskelligheder.

»Afrika er jo ikke én stor klump, ligesom Danmark heller ikke er én stor klump. Hvis man møder folk fra Nordjylland, er det jo ikke det samme som at møde folk fra Sydsjælland. Og sådan er det også i Afrika. Den der forskellighed i landene er jo mega fed, og det er ret fascinerende, at man både kan møde vores stereotype opfattelse af Afrika og et moderne folkefærd,« fortæller han.

Daniel van Acker forsøger også altid at få nogle særlige historier med hjem fra sine rejseoplevelser. Forud for turen havde han derfor lavet en ´bucket list´, det vil sige en liste af ting, som skulle agere pejlemærke for turen. Ét af målene på Daniel van Ackers liste var blandt andet at møde en afrikansk mekaniker.

For Daniel van Acker er det et must at få historier med hjem. Her ses han sammen med en kenyansk bilklub for Mini-entusiaster, der havde fået kendskab til Daniels tur via hans Facebook-side ´Cope2Cape´.
For Daniel van Acker er det et must at få historier med hjem. Her ses han sammen med en kenyansk bilklub for Mini-entusiaster, der havde fået kendskab til Daniels tur via hans Facebook-side ´Cope2Cape´.
Vis mere

»Når man møder folk, som man har samtaler med, og som måske betror sig til en, selvom man kun har tilbragt en dag med dem, gør det stort indtryk. Og omvendt får jeg jo også lyst til at dele ud af mig selv, så når man har de her oplevelser sammen med andre, er det noget af det, der sidder tættest på kroppen, når man kommer hjem igen,« fortæller Daniel van Acker, der har undladt at lade sig sponsorere på rejsen, fordi han ikke ville gå på kompromis med eventyret.

Generelt synes Daniel van Acker, at ordet ´eventyr´ bliver brugt for lidt i dagens Danmark, og han oplever også, at danskerne ofte foretrækker bekvemmelighed frem for eventyr, når de skal på ferie.

»Eventyr for mig er det, der ofte er uplanlagt og lidt usikkert. Man efterlader ikke særlig meget til tilfældighederne mere, og det der med at lukke folk ind i vores liv er mere noget, vi ser på film, og det synes jeg er ærgerligt,« siger han.

Læs mere om Daniel van Ackers fantastiske tur på cope2cape.dk eller på hans Facebook-side af samme navn.