En dansk dykker har fundet en tysk ubåd, der blev sænket med 40 mand om bord blot 14 dage inden Første Verdenskrigs afslutning.

Når det nye Sea War Museum åbner til sommer i Thyborøn, vil det blandt andet fortælle historien om den tyske ubåd U-78, der har været forsvundet i 97 år.

I sidste måned lykkedes det nemlig erhvervsdykker og indehaver af dykkerselskabet JD Contractors, Gert Normann Andersen, at finde og identificere vraget, der har været forsvundet, siden det blev torpederet. Det skriver Lemvig Folkeblad.

Gert Normann Andersen gjorde fundet under et togt sidste måned på Nordsøen, hvor han besøgte vragene efter de skibe, der deltog i verdens største søslag, Jyllandsslaget.

Det var under dette togt, han stødte på vraget af ubåden, der ifølge erhvervsdykkeren ligger »rimelig intakt og uberørt« 47 meter under havoverfladen 98 sømil vest for Nørre Lyngvig Fyr mellem Søndervig og Hvide Sande.

Billede fra fundet af den tyske ubåd U78, som er en del af udstillingen, når Sea War Museum åbner til sommer.
Billede fra fundet af den tyske ubåd U78, som er en del af udstillingen, når Sea War Museum åbner til sommer. Foto: Gert Normann Andersen.
Vis mere

Efterfølgende er havbunden blevet scannet, ligesom dykkere fra JD Contractors og en undervandsrobot har besøgt vraget. Alle oplysningerne fra undersøgelserne bekræfter, at det er den forsvundne U-78, der nu er blevet fundet, og den nyhed glædede dykkerholdet, fortæller Gert Normann Andersen.

»Fundet af ubåden vakte begejstring, for det er altid rart at få alle ender til at falde på plads og bidrage til historien om de begivenheder, der har fundet sted ude i Nordsøen,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

1

Historien om U78 udspandt sig få dage før krigen sluttede. Den tyske ubåd blev på vej hjem opdaget af en britisk ubåd, der med en velplaceret torpedo sendte den tyske ubåd og 40 mand til bunds. Ingen overlevede forliset, der skete blot 14 dage inden Første Verdenskrig officielt sluttede.

Ubådskrigen var en afgørende faktor under Første Verdenskrig. De tyske ubåde spredte skræk og rædsel ved at sænke en lang række fartøjer, der forsynede de allierede med våben og forsyninger.

U-78 var først og fremmest beregnet til mineudlægning, men nåede sideløbende at sænke eller opbringe 21 allierede skibe.

Ubådskrigen bliver et bærende element, når det nye Sea War Museum åbner til sommer i Thyborøn, og derfor håber Gert Normann Andersen også at kunne fortælle en del af U-78s historie allerede ved åbningen.

Historisk billede af den tyske ubåd U78, der har været forsvundet i 97 år.
Historisk billede af den tyske ubåd U78, der har været forsvundet i 97 år. Foto: Gert Normann Andersen.
Vis mere

»Der ligger jo en vældig historie begravet sammen med ubåden og dens mandskab. Nu ved vi, hvor den ligger, og så kan vi på museet fortælle historien om, hvordan den blev sænket af en britisk ubåd, og hvordan den selv sænkede adskillige skibe inden da,« siger Gert Normann Andersen.

Han er netop nu ved at hente materiale hjem fra de tyske og amerikanske arkiver i håb om at kunne stykke den fulde historie sammen om ubåden.

Det eneste, der er hentet op fra ubåden er en såkaldt ubådsventil, der var forløberen for ubådenes snorkel. Den lå på havbunden ved siden af ubåden.

Selve U-78 bliver betragtet som en gravplads og vil derfor ikke blive rørt. Derfor har der heller ikke været dykkere inde i selve vraget.

Sea War Museum er baseret på Gert Normann Andersens private samling af vragfund. Museet vil blandt andet fortælle historien om Jyllandsslaget, verdens største søslag, der fandt sted ud for den jyske vestkyst i 1916, men vil også have fokus på ubådenes afgørende rolle under Første Verdenskrig.