Centrale personer i en berygtet moske i Aarhus har i samarbejde med radikale kræfter i Mellemøsten hjernevasket en psykisk syg ung dansk mand til at begå et selvmordsangreb i Irak. Det fortæller flere kilder tæt på den unge mand til BT.

Forlydender om, at en etnisk dansker skulle have deltaget i en selvmordsmission i Irak dukkede første gang op på islamistiske internetsider den 6. marts. Dengang kunne de ikke bekræftes, men BT kan nu afsløre, at historien er sand og handler om den blot 21-årige Victor Kristensen fra Aarhus.

- Victor havde altid været sådan en stille og forsigtig type, der ikke kunne gøre en flue fortræd. Men det ændrede sig, da nogle af de radikale islamister begyndte at tage ham med i moskeen. Pludselig forsvandt han bare. Han var væk fra byen og vennekredsen i mere end et år, og da han kom tilbage, var han fuldstændig forandret. Livet betød ikke længere noget. Det eneste, han tænkte på, var, hvordan han kunne behage Allah, så han kunne komme i paradis efter døden. Han var fuldstændig hjernevasket, fortæller en jævnaldrende aarhusianer, som var en af Victor Kristensens få nære venner i ti år op til hvervningen.

Historien bekræftes af flere kilder tæt på Victor Kristensen og af en myndighedsrepræsentant med indgående kendskab til sagen. Ingen ønsker dog at stå frem med navn. Blandt andet af frygt for hævnaktioner fra det aarhusianske islamist-miljø, der flere gange er sat i forbindelse med terror.

I praksis blev hvervningen af Victor Kristensen i første omgang foretaget af en gruppe på 5-6 jævnaldrende drenge med indvandrerbaggrund, der ligesom han gik på Møllevangskolen i Aarhus. Ifølge den anonyme ven havde denne gruppe allerede tidligt udviklet stærke bånd til en omstridt moske på Grimhøjvej ved Gellerupparken i den vestlige del af byen. En moske, som er berygtet som tilholdssted for terrorsympatisører og radikale salafister, der hylder et forhistorisk islamisk ideal og er modstandere af alt moderne og vestligt.

Efter at Victor Kristensens jævnaldrende havde introduceret ham for miljøet her, tog mere erfarne kræfter ifølge flere kilder over. De underviste den unge dansker i sharia-loven, arrangerede, at han frasagde sin kristne tro til fordel for islam og sørgede for, at han efter niende klasse blev sendt på religiøse opdragelsesrejser hos forbindelser i blandt andet Egypten.

Victor Kristensen fik som barn konstateret opmærksomhedsforstyrrelsen ADD, som betød, at han havde svært ved at begå sig socialt. Kort inden hvervningen i de sene folkeskoleår var sygdommen medvirkende til, at han isolerede sig yderligere og endte i en større identitetskrise.

Ifølge en person tæt på familien var det en svaghed, som islamisterne så og udnyttede målrettet.

- Det er desværre først i dag, at forældrene og vi andre har fundet ud af, hvad der foregår i den moske. De finder unge, der har det svært, og så giver de dem et fællesskab og fortæller dem, at det er alle andre, der er galt på den. På den måde får de dem til at åbne sig for alle deres vanvittige tanker, siger vedkommende.

Den udlægning bekræftes af Victor Kristensens tidligere nære ven, som kender flere unge, der er gået samme vej.

- De (hververne fra Grimhøjvej, red) går næsten altid efter nogen, der ikke er helt oppe at flyve socialt. De giver dem et broderskab og en masse bekræftelse, og pludselig tror de, at de ved alt om alting. Og den tro er de i sidste instans klar til at kæmpe og dø for, siger han.

Efter at være vendt hjem til Aarhus som indædt islamist forsvandt Victor Kristensen i begyndelsen af 2013 fra Danmark. Forældrene fik først senere at vide, at han var taget til Syrien for at kæmpe for oprettelsen af et islamistisk storrige for en frygtet gruppe med direkte bånd til al-Qaeda. Den melding kom gennem en anden ung med tilknytning til moskeen på Grimhøjvej.

Ifølge en kilde med indgående kendskab til sagen hørte familien først fra Victor Kristensen igen et halvt år senere, da han ringede til moderen for at tage afsked. Få timer senere modtog faderen en sms fra et ukendt udenlandsk nummer med besked om, at hans søn var blevet martyr. I marts blev beskeden suppleret af en række billeder af en smilende Victor Kristensen i en stjålet irakisk uniform. Billederne dukkede op på flere jihadist-fora på nettet og viste ifølge ledsagende arabiske tekster den unge dansker taget få øjeblikke før, han sammen med to jævnaldrende drog ud på en selvmordsmission med et sprængstofbælte om livet.

Hverken forældrene eller Udenrigsministeriet har ønsket at kommentere oplysningerne i denne artikel. BT erfarer dog, at ministeriet betragter det som sikkert, at Victor Kristensen døde i angrebet, der omtales på internettet. Myndighederne mener, at den unge psykisk syge dansker fra første øjeblik kan have været tiltænkt en rolle som martyr.

Oussama El-Saadi, der er formand for moskeen på Grimhøjvej, erkender, at Victor Kristensen er kommet i moskeen. Han afviser dog, at den unge aarhusianer er blevet hjernevasket på adressen, og at moskeen bærer et ansvar for hans beslutning om at tage til Mellemøsten og deltage i et selvmordsangreb.

Læs hele historien om Victor Kristensen i BT søndag.