Danske bistands-millioner, som skulle støtte verdens fattige, er brugt på at bygge fitnesscentre til overklassen

Den afrikanske overklasse, som vil have større muskler, nyder godt af danske ulandsmillioner, der ellers skulle gå til nogle af verdens fattigste. Minister erkender, at den er gal.

Firmaet Team Hyldahl ved Aarhus har fået bevilliget knap 4.5 mio. kr. af Danida til at sende danske kondicykler og håndvægte til Afrika, hvor de driver en kæde på tre fitnesscentre i Tanzania.

Af millionbevillingen er kun første rate på godt 1.8 mio. kr. blevet udbetalt, fordi der opstod en konflikt mellem det danske fitnessfirma og partneren i Tanzania. Derfor er der stoppet for strømmen af støttekroner, lover udviklingsminister Christian Friis Bach, R.

 -  Det her er et eksempel pà et ulandsprojekt, som vi nok aldrig skulle have støttet. Det hele er gået i hårdknude. De erhvervsprojekter, vi har støttet i udviklingslande, har været for meget præget af lykkeriddere, der har set det som en nem måde at få penge fra statskassen på, siger Christian Friis Bach til BT.

I kæden er månedsabonnementet i centrene næsten det dobbelte af en månedsløn i Tanzania. Gennemsnitslønnen er ifølge Verdensbanken pà 250 kr. - fitnesscentrene kræver 420 kr. per kunde.

Det er med vilje, siger Jørgen Hyldahl, der udover at drive den jyske fitnesskæde FitnessMaster, star bag projektet. Selv i projektbeskrivelsen, som Danida har godkendt, står, at centrene er til overklassen.

- Centrene er til de mere velhavende. Faktisk er priserne så høje i abonnement, fordi man gerne vil undgå, at middelklassen kommer der, siger Jørgen Hyldahl til BT.

Kigger man ind på fitnesskædens afrikanske hjemmeside, så har alle kunder på et billede fra fitnesscenteret lige så hvid hud og lyst hår som en gennemsnitsdansker.

De 4,4 mio. kr. er bevilliget under den borgerlige regering via Danidas omdiskuterede Business-2-Business-program, der har skaffet flere hundrede mio. kr. i ulandsstøtte til danske virksomheder som Mærsk, Danfoss og Tivoli. Pengene skulle skabe arbejdspladser i fattige lande for unge og kvinder.

BT afslørede i 2009, at en halv million kroner var givet til et golf- og surfhotel for rige amerikanere i Nicaragua med sloganet: 'Livet mellem bølgerne og golfbanen.'

For nogle år siden undersøgte Poul Buch-Hansen, daværende direktør for konsulentfirmaet Development Associates, de mange erhvervsprojekter for Danida og konkluderede, at de havde meget lidt med ulandsstøtte at gøre. Han mener det samme om den nye sag.

- Det her lyder mere af erhvervsstøtte til en dansk virksomhed end ulandsbistand, hvis jeg skal være ærlig. Det er meget begrænset, hvad det kan have skabt af lokale arbejdspladser, og hvis det er danske fitnessmaskiner, som man har transporteret derned, så kan der heller ikke være meget teknologi i det, siger Poul Buch-Hansen til BT.

Samme holdning har lektor Thorkil Casse fra Roskilde Universitet, der forsker i ulandsbistand.

Over for BT erkender udviklingsminister Christian Friis Bach (R), at de har fået alt for få arbejdspladser for de mange millioner til fitness-centrene. Han har bedt om at få evalueret de mange erhvervsprojekter i ulande søsat siden 2007. Han har ændret reglerne, så kun danske virksomheder med mindst fem ansatte kan søge, og at virksomheder skal investere mindst lige så meget selv, som de får af staten i støtte til ulandsprojekter.

- De skal have hånden på kogepladen selv, siger han.

Både Liberal Alliance og Enhedslisten kræver efter BTs historie i dag, at alle erhvervsprojekter i ulande bliver undersøgt. Enhedslistens Christian Juhl kalder sagen med ulandsmillioner til fitnesscentre for overklassen "tudetosset og en skandale."