En ung kvindes beretning om et sexistisk overgreb i det københavnske natteliv, som hun reagerede øjeblikkeligt på, bliver i øjeblikket heftigt delt på nettet.

Tirsdag eftermidag var Renna Rose Agger Jørgensens opslag om sin ubehagelige opvelselse på Cafe Funke på Nørrebro blevet delt over 1900 gange på Facebook, hvor mere end 8000 brugere også havde markeret, at de synes godt om hendes opgør mod synderen og en passiv bartender ved episoden. Til BT fortæller Renna Rose Agger Jørgensen, at hun tror, opslaget er nået så bredt ud, fordi mange kan genkende sexisme i nattelivet.

»Jeg var på Cafe Funke på Sankt Hans Torv på Nørrebro og skulle i baren og købe en øl. Da jeg passerer tre mænd, tager den ene mig på røven. Jeg vender mig om, peger på ham og siger "Det der stopper nu". Reaktionen bliver, at også hans venner rager på mig, mens ham, der startede, går helt tæt på og hvæser "Fuck dig, kælling", mens han vifter langefingeren et par cencimeter fra mit ansigt,« skriver Renna Rose Agger Jørgensen på sin Facebook-side.

»Da jeg ingen autoritet har, kalder jeg bartenderen over, der flad af grin spørger, hvad jeg dog havde forestillet mig, han skulle gøre ved det. "Smid dem ud - det er ulovligt", siger jeg. Endnu engang må han le, og forklarer mig så, at han ikke kan smide folk ud, hver gang der er en nærtagende pige på baren. Og derudover gør de det åbenbart på alle piger, så jeg skal ikke lade det stige mig til hovedet, siger han. Da jeg spørger, om han virkelig mener det, siger han et klart ja og stiller sig så helt tæt på mit ansigt og spørger, om jeg ikke også syntes, der var lidt frækt. Han himler med øjnene og vender sig om - tydeligt, at han mener, vores samtale er slut her.«

»Heldigvis kunne jeg huske, at Cafe Funke for et par år siden var i kæmpe mediestorm, fordi de havde smidt to homoseksuelle mænd ud fra baren, fordi de kyssede. Så jeg smed lige, at jeg havde tænkt mig at skrive om det. Det skulle jeg bare gøre, sagde han. Det stod klart, at jeg endnu ingenting havde rørt hos ham. Først da jeg henviser til episoden med de to homoseksuelle mænd og spørger, om han virkelig er interesseret i endnu en tur i medierne, skifter han attitude,« tilføjer Renna Rose Agger Jørgensen.

Her forsøger kvinderne at sexchikanere mænd - men det går slet ikke som håbet

Herefter beskriver hun, hvordan bartenderen halvhjertet giver mændene en reprimande, og opfordrer samtidig andre til at sige aktivt fra over for sexisme i nattelivet. En opfordring som nu høster massevis af »likes« og kommentarer på Facebook.

»Godt du siger fra og sætter fokus på det - for selvom det ikke ændrer på, hvad du har været udsat for, så er du (forhåbentligt) med til at gøre, at bartenderne reagerer anderledes næste gang de bliver konfronteret med sexisme og overgreb!,« skriver en kvinde eksempelvis.

»Fint gjort! Hvis det skal ændres må vi alle sammen sige fra! Tak,« tilføjer en anden.

Bt.dk har været i kontakt med ejeren af Cafe Funke, der har hørt om Facebook-opslaget, men ikke selv læst det:

»Fredag aften har der været både to bartendere og to dørmænd på arbejde. Alle sammen siger, at de ikke har oplevet noget i den retning. Ingen kan genkende skildringen. Men nu vil vi forsøge at få kontakt til kvinden og holde et møde med hende, så vi helt præcist kan høre hendes kritik,« siger Yasar Bazancir.

Cafe Funkes indehaver understreger, at ingen - hverken mænd eller kvinder - skal opleve at blive udsat for sexchikane, når de er gæster på stedet.

»Ingen skal genere et ungt menneske på den måde. Hun skulle bare have kontaktet dørmændene, så var den skyldige blevet smidt ud. Men som sagt siger både dørmænd og bartendere fra den aften, at de ikke har hørt noget til det. Vi tror på vores folk og har sagt, at de ikke behøver lyve, men nu håber vi bare at få kontakt med kvinden selv,« tilføjer indehaveren.