Poul Thorsen, der er ’most wanted’ i USA, gemmer sig i denne villa

På en fredelig villavej i udkanten af Odense bor den internationalt eftersøgte danske forsker Poul Thorsen. I USA er han ’most wanted’ af myndighederne, der kræver ham udleveret til retsforfølgelse. I Danmark undersøger han fynske kvinders underliv som turnuslæge på Odense Universitetshospitals gynækologiske afdeling. 

Den 51-årige læge bor i en rummelig 1. sals villalejlighed i en stor, vandskuret og hvidmalet murermestervilla beliggende i et pænt og roligt kvarter i Odense-bydelen Hjallese. BT har gentagne gange banket på hos den svindelsigtede læge for at få hans kommentar til beskyldningerne.

Men der bliver ikke åbnet på privatadressen i det sydlige Odense.

Har trukket stikket ud

Flere kilder siger til BT, at Poul Thorsen har lukket helt ned for omverdenen.

- Sagen påvirker ham meget, og derfor læser han ikke artiklerne om ham i aviserne eller på nettet længere, siger hans advokat Jan Schneider.

Diskret inde i gården holder en stor, blanksort Kia Sorento firehjulstrækker parkeret. Postkassen er fyldt, men ifølge naboerne er lægen ofte hjemme.

- Ja, det mener jeg bestemt. Jeg tror, det var i går, siger en nabo.

Poul Thorsen er sigtet for at have svindlet det amerikanske sundhedssystem og den danske forskerverden for mange millioner kroner. Alligevel har han en god stilling i det danske sundhedsvæsen. Poul Thorsen er i færd med at uddanne sig til speciallæge i gynækologi og er i turnus på forskellige sygehuse.

Fra april 2011 var han fast tilknyttet Kolding Sygehus, først et halvt på organkirurgisk og siden halvandet år på gynækologisk afdeling. Nu er han i et års turnus på Odense Universitetshospital (OUH).

- Jeg hører kun, at han fungerer fint som læge. Vi har ikke noget at udsætte på hans arbejde, siger Jane Kragelund, der er administrerende sygehusdirektør på OUH.

Ligesom på Kolding Sygehus, som Poul Thorsen stadig er løst tilknyttet, tager OUH ikke anstød af de grove beskyldninger mod manden.

- Hvis man ellers leverer varen, skal vi ikke blande os i andre ting, siger sygehusdirektør for Kolding Sygehus, Niels Nørgaard Pedersen.

Derfor er han på fri fod

I USA er Poul Thorsen sigtet for at have brugt en million dollar af forskningsmidler på at købe et hus, to luksusbiler og en Harley Davidson-motorcykel.

I Danmark er Poul Thorsen tiltalt for skattesvig, og torsdag i sidste uge valgte Østjyllands Politi at sigte manden for dokumentfalsk og bedrageri for omkring 3,2 millioner kroner.

Det sidste vækker glæde på Aarhus Universitet, der i perioden 2000-2009 var base for en 30 mand stor afdeling, der fik amerikanske forskningsmidler.

- Manden har ikke været ansat her siden 2009, og jo flere gange sagen kommer op, des mere bliver universitetets ry og rygte smudset til. Jo hurtigere sagen kan blive lukket, desto bedre for alle parter.

Så det glæder mig, at politiet nu har sigtet ham, siger Allan Flyvbjerg, dekan på fakultetet health på Aarhus Universitet.

I 2009 anmeldte universitet Thorsen for dokumentfalsk for 8,2 millioner kroner, som universitetet havde lagt ud for Thorsens forskning med sikkerhed i en ny stor bevilling fra USA.

At Poul Thorsen er på fri fod, skyldes, at politiet og anklagemyndigheden ikke mener, der er grund til at varetægtsfængsle manden. Danmark er formentlig det sidste land, der nogensinde vil udlevere Poul Thorsen.