Nydanske politibetjente bliver kaldt nedgørende øgenavne af deres kolleger, uden at det er af ond mening, viser en rapport. Forfatteren mener, det er et problem.

»Perkerbetjent«. Umiddelbart er det et udtryk, der kunne komme fra en vred borger i kontakt med politiet på en af landets gader. Men faktisk møder politibetjente med anden etnisk baggrund end dansk også diskriminationen fra deres kolleger, skriver Politiken.

Det viser en rapport fra Institut for Menneskerettigheder, IMR, som har lavet et samarbejde med Rigspolitiet for at undersøge den etniske ligestilling uniformerne imellem. Og til trods for at overvægten af de 36 betjente, der er interviewet, har det fint med et hårdt sprogbrug, virker omgangstonen stødende på nogle.

- Når der i politiet bliver talt med brug af »perkerrelaterede« begreber og også med ordet perkerbetjent, kan betjente med minoritetsbaggrund opleve det som manglende respekt og anerkendelse fra kollegerne, forklarer specialkonsulent Line Vikkelsø, som har lavet undersøgelsen for IMR.

Diskriminationen er dog ikke – i modsætningen til, hvad betjentene møder på gaden – ond vilje, men nærmere uopmærksomhed, uddyber Line Vikkelsø. Alligevel er det problematisk.

- Mit indtryk er, at det er et problem. Mange bliver faktisk berørt af det, og det er ikke med til at gøre det mere spændende at være i politiet. Snarere tværtom, siger hun til Politiken.

Og hos Rigspolitiet er rapporten heller ikke positiv.

- Vi mener, det giver mening at arbejdere videre med den. Der er behov for, at vi alle tænker over sprogbrugen i det daglige og sætter nogle grænser, siger HR-chef Anne Erlandsen til Politiken.

Politiledelsen bør gribe ind, lyder det fra John Andersen, som er professor i sociologi på Roskilde Universitet med speciale i beskæftigelsespolitik og ligestilling. For det læner sig op af chikane i retlig forstand.

- Det er vigtigt at få det her op til overfladen, og at politiet som koncern arbejder bevidst med det. Både på grund af politiets legitimitet som institution, men også for ikke at komme til at virke attraktiv over for profiler, som kunne være tiltrukket af den omgangstone, siger han til Politiken.

Det planlægger ledelsen dog også, for der er et nyt kodeks på vej. Det vil blive udleveret til de ansatte, som dermed sandsynligvis også vil få retningslinjer for den sproglige omgang med hinanden.