Danmarks suverænt største bank, Danske Bank, prøvede i september 2009 at få DONGs daværende direktør Anders Eldrup ind i sin bestyrelse

Men regeringen sagde nej. Det afslører et brev fra Finansministeriets daværende departementschef og nuværende departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen, som BT har fået aktindsigt i.

Forløbet hvor storbanken ville have den nu omstridte tidligere direktør for det statslige energiselskab DONG har aldrig tidligere været fortalt.

I brevet til DONGs bestyrelsesformand Fritz Schur skriver departementschef Christian Kettel Thomsen.

- At det ud fra statens interesser ville være at foretrække, at den adm. direktør ikke indtræder i bestyrelsen for Danske Bank A/S.

Ikke hensigtsmæssigt

Han peger på, at det ’ikke forekommer hensigtsmæssigt, at der på ledelsesniveau opstår et personsammenfald mellem et selskab og dette selskabs leverandører’.

Danske Bank er nemlig en væsentlig bankforbindelse for Dong Energy, fastslår departementschefen - og særligt er det et problem, for Anders Eldrup at skulle blive bestyrelsesformand, fordi staten har skudt en formue i banken for at redde den.

- Navnlig i den nuværende situation, hvor staten i foråret skød mere end 25 mia. kr. i Danske Bank-koncernen i form af hybrid kernekapital, hvoraf størstedelen kan konverteres til aktiekapital, hvorved staten i givet fald vil blive en betydelig aktionær i Danske Bank, finder staten det meget væsentligt, at der er klarhed i relationerne mellem staten og Danske Bank, skriver departementschef Christian Kettel Thomsen.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Danske Bank.