Danske Banks nuværende direktør, Eivind Kolding, har mange forklaringsproblemer for tiden - og må dertil kæmpe med et stor tab på bankens irske eventyr, der nu har rundet 30 mia. kr.
Danske Banks nuværende direktør, Eivind Kolding, har mange forklaringsproblemer for tiden - og må dertil kæmpe med et stor tab på bankens irske eventyr, der nu har rundet 30 mia. kr. Foto: Søren Bidstrup
I Danmark stod de mest omstridte byggematadorer som eksbokseren Hans Henrik Palm og de fængselsdømte Steen Gude og Martin Klüts opført i Danske Banks sorte bog over uønskede kunder. Men i Irland inviterede storbanken kulørte og risikovillige ejendomsspekulanter indenfor i stor stil.

Det gælder eksempelvis den tidligere mangemilliardær Sean Quinn, som efter sin konkurs anklages for at gemme millioner for næsen af kreditorerne.

Fra 2005 satsede Danske Bank hårdt på Irlands brandvarme ejendomssektor frem til 2008, hvor finanskrisen gjorde en ende på de glade dage på den grønne ø. Eventyret er foreløbig opgjort til 30 mia. kroner, viser beregninger. Forinden var den irske ejendomssektor gået grassat med rasende prisstigninger, der overgik alle andre lande, herunder Danmark.

Allerede i 2005 lød der flere advarsler om overophedningen, men de blev overhørt af Danske Bank:

- Hvis man studerede alt, hvad der er blevet sagt og skrevet, så kan man godt finde nogle advarsler. Men jeg tror, at der vil være én for hver 99, der sagde, at det her går strygende, siger Danske Banks ordførende direktør, Eivind Kolding, der dog erkender, at den irske satsning var en fejl.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.