Selv om der står ’dansk’ på din juleand, er den i 97 procent af alle tilfælde importeret fra udlandet.

Det sidste store danske slagteri til ænder og gæs måtte dreje nøglen om i 2006, og siden er dansk opdrættede ænder blevet kørt syd for grænsen til tyske slagterier.

Så selv om din danske juleand er født og opvokset på dansk jord, har den et tysk slagteristempel og har altså foretaget sin sidste rejse mod køledisken fra Tyskland.

Ifølge Fødevarestyrelsen er der intet ulovligt i at kalde en tysk slagtet and for dansk, men hos Raunsmed Fjerkræ er man ikke helt tilfreds.

- Rent juridisk er de stemplet med et tysk stempel, men når du kigger i alle tilbudskatalogerne, skilter de alle med ’danske ænder’, selv om de er importeret. Jeg siger ikke, at den and er dårligere, men jeg synes, at der er noget galt med markedsføringen, siger Poul Raunsmed, der ejer et et lille dansk mobilt fjerkræslagteri, der slagter for danske gårdbutikker.

Sammen med to andre bittesmå danske slagterier slagter han hvert år 20.000 ænder, der som de eneste bliver slagtet på dansk jord.

- Derfor har vi nu ændret vores markedsføring og siger, at vi er det eneste sted, man kan købe 100 pct. danske ænder. Næste år skal vi måske skrive 110 pct. for at konkurrere med de tyske slagterier, siger han.