Han var en af Danmarks mest magtfulde skikkelser, inden han blev fyret fra energiselskabet Dong. Nu fortæller Anders Eldrup åbenhjertigt, hvordan han som dreng på tragisk vis mistede sin tvillingebror.

Det gør han til mediet Zetland, der fredag udgiver singlen »Eldrups Kamp«, der er skrevet af journalist Tonie Yde Højrup, som har en fortid som portræt- og featurejournalist på blandt andet Berlingske og Politiken.

Over for Tonie Yde Højrup løfter Anders Eldrup sløret for den magtkamp, der endte med at koste ham chefjobbet i Dong Energy. Han har tidligere over for BT fortalt, at han og Dongs forhenværende bestyrelsesformand, Fritz Schur, levede i »hver sin verden«.

Læs også:

Men han fortæller også til Zetland, hvordan han mistede sin tætteste makker, tvillingebroren Jens, i en tragisk drukneulykke som barn.

Det makkerskab ophørte brat og ufrivilligt 29. februar 1952, fremgår det af Zetlands single.

Badebro brast
De to brødre på tre og et halvt år var stavret alene ned til Nørresøen bag Rugård Gods i Hyllested for at kaste med sten. Først smed de dem ud fra bredden. Men så gik de ud på den lille badebro for at kunne slå det letfrosne vandspejl itu længere ude i vandet. Anders og Jens lænede sig op ad badebroens rækværk, der pludselig brast under deres vægt.

Det næste, Anders Eldrup husker, er, at han lå i det kolde vand med kun fingerspidserne fæstnet om badebroens kant. Han råbte på sin bror. Igen og igen.

Men Jens var væk og svarede ikke. Eldrups fingre begyndte at give efter for kulden. »Hjælp!« råbte han. Jens var stadig intet sted at se.

Reddet af hushjælpen
Hjælpen kom i form af godsets hushjælp, der var ude i kulden for at ordne et ærinde. Hun hørte Anders Eldrups råb om hjælp og ilede rundt om godsets hovedbygning og to længer for at kunne se søen.

Herfra kunne hun ane konturerne af en krop i vandet. Det eneste, der var oven vande, var en lille strikhue og to små hænder, der holdt om badebroen. Hun gav sig til at løbe, og mens hun ilede ned ad bakken, råbte hun til et par andre ansatte på godset, at de skulle ringe efter en ambulance.

Et øjeblik senere stod hun på broen og hev Anders Eldrup op af det kolde vand. I ét kraftigt ryk – og med en bange anelse. Der burde være to drenge.