I Sønderborg advarer kommunen nu om, at det er ulovligt at tage sand med hjem fra stranden. Det sker efter flere episoder med forsvundet sand fra lokale strande

Sandet forsvinder fra strandene i Sønderborg. Og det er ikke kun kraftige vindstød og højvande i farvandene omkring Als, der stjæler sandet - i nogle tilfælde er borgerne nemlig blevet opdaget i at være på rov ved kysterne.

- Vi har fået flere henvendelser fra borgere, der har set folk hente strandsand med store traktorer og vogne. Men selvom mange måske ikke ved det, er det faktisk ulovligt, siger Tine Lysdahl Tofft fra Naturgruppen i Sønderborg Kommune til Ritzau.

Naturbeskyttelseslovens regler om klitfredning og strandbeskyttelse forbyder nemlig, at man må fjerne sand uden tilladelse, fordi der er i såfald er tale om terrænændringer. Og for at få lov til tage af sandet, skal man have tilladelse til at indvinde råstoffer af kommunen.

- Og den tilladelse er meget svær at få, fordi blandt andet Kystdirektoratet skal høres, og de siger oftest nej, fortæller hun og tror, det i mange tilfælde er uvidenhed, der er årsag til sandtyveriet.

- Derfor vil vi gerne informere om reglerne, så vi kan forebygge, at det fortsætter, siger Tine Lysdahl Tofft, der gætter på, at sandet bliver brugt til alt fra børnenes sandkasser i private hjem til gulvstøbning af stalden hos landmændene.

I By- og Landskabsstyrelsen, der er med til at forvalte loven, advarer fuldmægtig Lissi Mørch også imod at fjerne store mængder sand fra stranden.

- Sand er ikke til fri afhentning på de danske strande, og det kan i værste fald føre til fygninger, der laver huller og flår klitterne ned, siger hun.

Børn kan dog godt slippe af sted med at tage lidt sand med hjem i lommerne, forsikrer både styrelse og kommune.

/ritzau/