Sådan så det ud i november 2015, da en gruppe flygtninge beklagede sig over forholdene i en teltlejr i Thisted, efter at den første sne havde ramt Danmark.
Sådan så det ud i november 2015, da en gruppe flygtninge beklagede sig over forholdene i en teltlejr i Thisted, efter at den første sne havde ramt Danmark. Foto: Henning Bagger

»Jeg ser flere og flere af mine tidligere kollegaer i Forsvaret opfordre til, at jeg skal dele billeder af de telte, vi sov i under vores udsendelser, for ligesom på den måde at sige hel masse om, hvor forvænte flygtninge er, og at det ikke er spor farligt at indkvartere mennesker på samme vilkår som vores udsendte soldater.«

Sådan indleder en dansk soldat et opslag på Facebook, hvor han langer ud efter forholdene i de danske teltlejre, som enlige, mandlige asylansøgere skal bo i, indtil deres asylansøgninger bliver behandlet færdig.

Som Knud Andersen skriver i sit Facebook-opslag, er det hverken livsfarligt eller umenneskeligt at indkvartere flygtninge i opvarmede telte, men ikke desto mindre finder han det uværdigt, når man i et rigt land som Danmark gør flygtningelejrene unødvendigt dårlige for at undgå flere flygtninge:

»At indkvartere flygtninge i opvarmede telte er hverken livsfarligt eller umenneskeligt. Men at gøre det i et land, hvor vi har alle tænkelige forudsætninger for at hjælpe dem så meget bedre - at gøre et eksempel ud af dem, for at slippe for flere - er både uværdigt og komplet unødvendigt. Og så er det på alle tænkelige måder dårlig økonomi, hvis nu nogen af jer skulle have byttet geværet ud med skolebøgerne, og taget en mellemlederuddannelse på CBS i mellemtiden,« skriver han i sit opslag.

Læs også: Chokerede flygtninge fryser i teltlejr: 'Vi troede, Danmark var et rigt land'

Opslaget, der blev offentliggjort på Facebook lørdag aften, har siden opnået massiv opmærksomhed på det sociale medie. Udover at knap 2.000 mennesker har liket opslaget, er det desuden blevet delt over 13.000 gange.

Det er ikke første gang, at der bliver sat fokus på forholdene i de danske flygtningelejre. I slutningen af november bragte en gruppe flygtninge indkvarteret i en teltlejr i Thisted emnet på dagsordenen, da de beklagede sig over forholdene i lejren.

»Radiatorerne slår til og fra. Teltene er kolde. Vi har intet varmt vand og ingen lægehjælp. Vi troede Danmark var et rigt land,« lød det dengang fra den 37-årige iranske flygtning Eric Arpanahi til et tv-hold fra DR.

Men da integrationsminister Inger Støjberg få dage senere besøgte den pågældende lejr i Thisted, forklarede hun, at danske udsendte også bor i teltlejre i katastrofeområderne, så derfor kunne hun heller ikke se noget problem i at indkvartere flygtninge i teltlejre herhjemme.

Inger Støjberg besøger flygtningelejr i Thisted Flygtninge i t

I sit opslag giver Knud Andersen dog udtryk for, at det er underlødigt at sammenligne krigsflygtninge med danske udsendte, bl.a. fordi han mener, at danske udsendte er ”raske, rørige og ganske veltrænede”, ligesom at de ”med afsæt i en forholdsvis tryg opvækst i et af verdens rigeste land – og af egen fri vilje” har ladet sig udsende:

»Kan vi ikke blive enige om, at de rettigheder og konventioner, som vi i tidernes morgen netop underskrev for ikke igen at skulle sende vores egne børn, kærester eller ægtefæller i krig eller landflygtighed, IKKE skal være dyrkelsen af de universelle fornedrelser, krigen byder mennesker?« skriver han bl.a. i sit opslag.

Knud Andersen har selv været udsendt med det danske forsvar, hvor han ifølge eget udsagn har set »det afgrundsdybe had, (…) som ikke er vores egen gode og trygge verden værdig«.

Sofia

På trods af flere opfordringer om at uploade fotos af de teltlejre, som danske udsendte bor i under deres udsendelser, har Knud Andersen derfor i stedet valgt at dele et foto af den medalje, som han efterfølgende modtog for sin udsendelse, bl.a. for at minde omverdenen om, at menneskeliv bør være mere værd, end asylpolitikken tilsiger herhjemme.

»Så nej, jeg gider ikke smide billeder af mit telt. Til gengæld kan du få et billede af min egen medaljes bagside, hvor der ret tydeligt står skrevet, hvorfor VI sov i telte dengang, og hvorfor DE ikke skal sove i telte i dag. Og skulle du ligefrem sidde og være enig med mig - kære tidligere kollega - så synes jeg egentlig, at du skulle tage og gøre det samme!« afslutter han sit opslag.

Her ses den omtalte medalje flankeret af et udsnit af det budskab, som den danske soldat Knud Andersen delte på Facebook lørdag aften.

BT har siden søndag forsøgt at få en udtalelse fra Knud Andersen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.