Johanne Brandborg Krogh flygter fra fatale erstatningssager i Norge. Opererer videre i Sverige

Glemte instrumenter i blødende sår, ødelagte muskler og invaliderede patienter. Det er danske Johanne Brandborg Tofts tvivlsomme bagkatalog i det norske sundhedssystem.

42 klagesager har den 62-årige kirurg på samvittigheden i Norge. Det er det højeste antal klagesager nogensinde for en læge i landet og betød, at Johanne Krogh i 2006 mistede sin specialist-godkendelse.

Den danske læge, der i 1994 blev uddannet ortopæd og fodkirurg, er blevet jagtet af den norske tv-station NRK, der har sporet lægen til Hudiksvall hospital i Østsverige.

Tabet af specialist-godkendelsen i Norge har nemlig ikke holdt Johanne Brandborg Krog tilbage fra at flytte sine tvivlsomme evner til et andet land.

Hun opererer snildt videre - med nye klagesager som resultat - i Sverige. Og sådan har hele Johanne Brandborg Kroghs karriere været.

Hver gang, en alvorlig sag opstod, tog hun sin kittel og rejste videre til et nyt hospital. I et nyt land. Således har hun været ansat - og fyret - på hospitaler i både Norge og Sverige.

Mellem besøgene har hun været hjemme i Danmark, hvor hun bl.a. har været ansat på Bornholm Centralsygehus. Her blev hun dog fyret, da sygehusdirektøren læste om hende i avisen.

- Det er en svært alvorlig sag. Hun har simpelthen ikke evnerne til at være ortopæd. Derfor inddrog vi hendes specialist-godkendelse på daværende tidspunkt, sagde Gorm Grammeltvedt, kontorchef for afdelingen for tilsynssager i Statens Helsesyn, i aftes til bt.dk

Samlet har Johanne Brandborg Kroghs ugerninger i det norske sundhedsvæsen kostet 10,7 mio. norske kroner (ca. 10 mio. danske kroner) i erstatningssager til 29 af de 42 klagepersoner.

- Hvordan kan det lade sig gøre? Hun har ødelagt så mange mennesker og kan alligevel arbejde videre i Sverige. Det er helt, helt utroligt, siger Lise-Bente Sømo, der mistede sin far på Sykehuset Østfold efter en af Johanne Kroghs operationer.

Den danske læge mistede et instrument i benet på Sømos far og kunne ikke få det ud igen.

Da anæstesilægen tilkaldte hjælp fra en anden læge, blev Johanne Krogh så rasende, at hun i protest forlod operationsstuen og Lise-Bentes blødende far.

Han kom sig aldrig og døde tre måneder senere. Norsk Patientskadeerstatning har senere givet Lise-Bente Sømo erstatning og medhold i, at hendes far døde unødigt tidligt.

- Vi har udbetalt erstatning i en meget lang række sager af den art. Der bliver set på det med meget alvorlige øjne, siger Øydis Ulrikke Castberg, kommunikationschef i Norsk Pasientskadeerstatning, til B.T.

Kirurgen er pga. de alvorlige sager i Norge og Sverige også kommet under skærpet tilsyn af den danske Sundhedsstyrelse. Men Johanne Brandborg Krogh må, så vidt bt.dk er orienteret, gerne fungere som læge og kirurg i Danmark.