Den hvide mand bliver hyldet alt for meget i musikbranchen på bekostning af andre køn og racer, lyder kritikken fra sangerinden Anne Dorte Michelsen.

Hun har respekt for David Bowie, hans værk og betydning. Men dækningen af den nu afdøde musiker viser tydeligt, at den hvide, intellektuelle mand dominerer musikkritikerne, mener Anne Dorte Michelsen.

Fredag i sidste uge udgav 69-årige David Bowie sit 29. og sidste album med titlen 'Black Star'. Det blev rost i stor stil af stort set alle anmeldere - og det er noget af det, som Anne Dorte Michelsen ikke bryder sig om.

»Al min respekt til David Bowie, hans værk og betydning. Når det er sagt, har de senere dages dækning af kunstneren 'Nr 2 efter Beatles' som det er blevet sagt - fuldt ud demonstreret den hvide, intellektuelle mands totale dominans i vores hjemlige musikkritik.

Tydeligvis har Bowie haft enorm indflydelse hos dette segment. Lad mig gøre opmærksom på at David Bowie ikke figurerer på listen over de 50 bedst sælgende albums i verden - Til sammenligning har den sorte, kvinde Whitney Houston 2 albums på listen, som Micael Jackson iøvrigt topper,« skriver Anne Dorte Michelsen på Facebook.

Opslaget har skabt stor debat i kommentarfeltet, hvor flere brugere står uforstående over for sangerindens kommentar. En af dem er Ole Wohlgemuth.

Også musikeren og produceren ‘Chief One’ med det borgerlige navn Lars Pedersen kommenterede Anne Dorte Michelsens opslag.

De mange kommentarer fra brugere på Facebook, der ikke kunne forstå sangerens opslag, fik Anne Dorte Michelsen til tasterne igen - denne gang for at forklare, hvorfor hun skrev første opslag.

»Der er mange der har reageret på mit indlæg om David Bowie med en hvis bestyrtelse. Og taget ud af sammenhængen, er det måske også svært at forstå, at jeg pludselig kan have noget imod at manden mindes og hyldes. Det har jeg heller ikke. Men et helt liv med og i musikbranchen har vist mig, hvordan den hvide, intellektuelle, mandlige kunstner kanoniseres igen og igen på bekostning af andre, køn, racer og musikalske tilgange.

Det kan DB, og hans fans, jo være ligeglade med. Og jeg under dem både deres sorg og deres begejstring fuldt ud. Og understreger iøvrigt igen og igen min store respekt for Bowie, ikke mindst hans ting lavet i samarbejde med Brian Eno (Heroes).

Men dagen igennem og dagene forinden, da DB udgav nyt album, har flydt over med en - i mine ører - forherligelse af alt, hvad manden har rørt ved, der ikke levner plads for en mere nuanceret reflektion over hans eftermæle. Jeg kender flere af de stemmer fra årtier, der nu helgenkårer manden, og jeg kender deres stemmer, når de henretter kunstnere, de ikke forstår, og jeg synes de, i deres kølvand, trækker et spor af bedrevidenhed og foragt for det, der ikke reflekterer deres personlige identitet og smag.

Og det bryder jeg mig helt enkelt ikke om! Og derfor endte jeg her på planken, hvor jeg må gå linen ud for mit synspunkt. OK. Så må jeg gøre det,« skriver Anne Dorte Michelsen på Facebook.

Nyheden om 69-årige David Bowies død kom frem mandag. Han døde søndag efter at havde kæmpet 'en 18 måneder lang og modig kamp mod kræften', lød det i en pressemeddelelse.

SE BILLEDERNE I FULD STØRELSE HER