Efterårsferien lakker mod enden, og for mange børnefamilier har det været en uge i børnenes tegn.

Både biografer, museer og butikscentre har lokket med særlige arrangementer for børn, der også har haft mulighed for at møde og blive fotograferet med deres 'idoler' i forskellige sammenhænge.

Sangerinden Elisabeth Gjerluff Nielsen har selv oplevet, hvad det er for en virkelighed børn bliver præsenteret for, når hun har været ude at optræde. Og hun er ikke begejstret for de 'meet and greet'-arrangementer, hvor børnene kan møde deres idoler.

»Er det virkelig Almas behov at blive ført frem, blitzet og »sig nu det der, du skulle sige«-styret, når hun lige har været i en illusion med lange skæg, sovedyr og skipperhistorier, og bliver genert, forvirret og rundt på gulvet af det møde med »den kendte«, som ingen rigtig ved, hvem har behov for?,« skriver Elisabeth Gjerluff Nielsen i sin klumme i Berlingske.

Hun mener, at børn 'kender deres egne stjerner, deres egne illusioner. Derfor er det heller ikke nødvendigt, at små børns idoler, som vi ser det i dag, forventes at sidde tre-fire timer og meete og greete efter efterårsferiens live-optræden, sådan som mange moderne forældre kræver i håb om at give deres børn det bedste'.

Elisabeth Gjerluff Nielsen har i et tidligere interview med BT fortalt, at hun selv gør, hvad hun kan for, at bevare sin indre 'glimmerpige'. Hun har selv optrådt i strutskørt og både skrevet børnebøger og børnesange, samt optrådt med flere børneteaterforestillinger. Men udviklingen i f.x Åh-Abe-koncerterne er faldet hende for brystet.

»Det går godt. Alle vil være med, sponsorerne strømmer til. Som DR, der år opsat kæmpetelt midt på pladsen, så børnene kan more sig med computer og TV, mens vi står og spiller live for dem. Ja, det går rigtig godt. Og nu skal konceptet udvikles yderligere med henblik på kontakt mellem publikum og os såkaldte stjerner. Som derfor bliver opfordret til at stille sig ved hegnet efter optræden. Til meet and greet. Et konceptueret fan/idol-møde, hvor børnene (eller deres forældre) kan presse sig op af trådhegnet og slås om muligheden for en autograf, et foto, en hårlok, et eller andet ekstra.«

Elisabeth Gjerluff Nielsen spurgte selv en fire-fem-årig, hvad hun ville spørge 'idolet' om.

»Jeg vil fortælle en hemmelighed...og det er, at jeg har nemlig øjenbetændelse,« hvisker barnet til hende.

Men den snak er der ikke tid til i 'meet-and greet'-kulturen, hvor det mere handler om at barnet kommer op at sidde på skødet og blive fotograferet.

Elisabeth Gjerluff Nielsen gør sig derfor til fortaler for at lade børn bevare deres 'fortryllede verden'.

»For børn tror på »Gud, familie, engle, djævle, hekse, trolde ...og alt det forældede pjank, » som Isaac. B. Singer skrev. Lad ikke det fortryllende således affortrylle. Amen,« beder hun os huske.