Den danske afdeling af den internationale skribent-forening og ytringsfrihedsfortaler PEN har aflyst et debatmøde om religionskritik i København på grund af terrorangrebet i weekenden. Det oplyser de to bestyrelsesmedlemmer af Dansk PEN, der har stået for arrangementet, i en pressemeddelelse.

»Aflysningen skyldes weekendens terrorangreb mod blandt andet et debatmøde om ytringsfrihed og den dermed begrundede frygt for, at et sådan attentat kan gentage sig,« skriver Birgitte Kosovic og Niels Ivar Larsen i en pressemeddelelse.

Det nu aflyste debatmøde havde titlen »Er religionskritik blevet tabu på DR?«, og det skulle have fundet sted 2. marts få hundrede meter fra Krystalgade, hvor en gerningsmand i weekenden dræbte en 37-årig mand foran den jødiske synagoge og sårede to betjente. Ti timer forinden havde den formodede samme gerningsmand slået til mod et debatmøde om ytringsfrihed på Østerbro, hvor en 55-årig mand blev dræbt og tre politifolk såret.

Ifølge Birgitte Kosovic og Niels Ivar Larsen har Politiets Efterretningstjeneste (PET) afslået at yde nogen form for beskyttelse. Forklaringen er ifølge PEN, at der blandt oplægsholderne ikke er nogen personer, som »har den særlige prominens, som får islamister til at angribe.«

En vurdering, der ifølge er »ren gisning«, forklarer Birgitte Kosovic og Niels Ivar Larsen:

»Hvad vi derimod ved er, at islamisternes had retter sig imod enhver, der forfægter ytringsfrihedens grundprincipper; imod jøder og alle andre af anden overbevisning end dem selv, og, at når islamisterne går i rette med deres erklærede fjender, gør de det med en vold, der er dødbringende. Og når islamisterne ikke kan få ram på de mest prominent truede personer, er det indlysende at formode, at de vil gå efter andre.«

Niels Ivar Larsen var selv til stede ved debatmødet »Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed« i kulturhuset Krudttønden under lørdagens attentat.

Sammen med Birgitte Kosovic understreger han, at PEN ikke kan tage ansvar for at gennemføre debatmødet, selv om PET formoder, at det er ufarligt.

»Det er et eksperiment, som vi ikke ønsker er deltage i, og som vi heller ikke vil risikere, at andre skal blive en del af,« skriver de to bestyrelsesmedlemmer og fortsætter:

»Når staten ikke yder beskyttelse til dem, der forfægter ytringsfriheden og ønsker en drøftelse af mulighederne for kritik af religion, er det ikke muligt at gennemføre den slags debatter.«