Her ses Andreas Helgstrand under OL i 2008. Hesten på billedet er dog ikke den, der er omtalt i artiklen. Hesten på billedet er hingsten Don Schufro, som ejes af Lego-direktør Kjeld Kirk Kristiansen, der har stutteri Blue Hors.
Her ses Andreas Helgstrand under OL i 2008. Hesten på billedet er dog ikke den, der er omtalt i artiklen. Hesten på billedet er hingsten Don Schufro, som ejes af Lego-direktør Kjeld Kirk Kristiansen, der har stutteri Blue Hors. Foto: DAVID HECKER

Den kendte danske dressurrytter- og OL-deltager - Andreas Helgstrand anklages for millionsvindel i forbindelse med en hestehandel.

3,3 millioner kroner. Så meget forsøgte den danske OL-rytter Andreas Helgstrand angiveligt at snyde en medejer for i forbindelse med et salg af en dyr dressurhest. Sådan lyder anklagen mod Helgstrand fra hestens avler og medejer, Joan Andreasen.

- Det er fint, at alle tjener på sådan en handel, men i dette tilfælde er der handlet med manglende moral og for mig er moral en ære. Det er helt ude i hampen, at en mand som Andreas Helgstrand, som vi ejer en hest halvt med, prøver at gøre det, der rent faktisk er gjort i denne sag, siger Joan Andreasen til bt.dk og ridehesten.com og tilføjer:

- Jeg forstår ikke, at man gør sådan noget, det gør jeg altså ikke.

Historien har set dagens lys, efter det hollandske hestesportsmagasin, horseinternational.com, for nylig skrev om sagen.

Den spektakulære sag begyndte tilbage i januar 2012, hvor den talentfulde hoppe Uno Donna Unique, som Andreas Helgstrand har vundet adskillige store sejre på, skulle sælges. Hesten var på det tidspunkt ejet i fællesskab af den jyske avler og OL-rytteren, der havde haft hesten i ridning i sit firma Helgstrand Dressage siden slutningen af 2008. Andreas Helgstrand og den smukke hoppe havde mange sejre, og det var der også andre, der opdagede.

I januar 2012 blev hesten derfor solgt til det stenrige tyske par, Edwin og Arlette Jasper-Kohl, der købte hesten til den svenske rytter Patrik Kittel, som de sponserede. Det var Helgstrand, der forestod salget.

Men, der var bare en hage ved aftalen. Kontrakten skulle stå i alene i Helgstrands navn, og den pris, som Joan Andreasen angiveligt fik fortalt, var ikke den, som Andreas Helgstrand reelt fik for hesten. Mens hesten blev solgt for 2,7 millioner euro - svarende til 20,1 millioner kroner - så fik Joan Andersen oplyst, at hesten kun blev solgt for 13,4 millioner kroner - altså godt 6,7 millioner kroner mindre end det rigtige beløb, fortæller avleren.

Joan Andreasen forsøgte flere gange at få salgskontrakten på hesten at se, men ifølge horseinternational.com, nægtede Helgstrand hende at se den. I stedet fik Joan Andreasen at vide, at køberen var en speciel mand, der ikke gad at arbejde sammen med avlere. Af andre veje lykkedes det dog på et tidspunkt for Joan Andreasen at få fat i kontrakten og Andreas Helgstrand og hans advokat tilbagebetalte Joan Andreasen det halve af de 6,7 millioner kroner, som hun som medindehaver var berettiget til.

Joan Andresen bekræfter ovenstående fakta overfor bt.dk, men vil ikke udtale sig om de specifikke detaljerne i sagen endnu, da hun afventer en samtale med sin advokat.

- Men at manden sælger en hest i sit eget navn og prøver at skjule 900.000 euro. Det, synes jeg, er helt vildt, at han kan finde på sådan noget, siger hun.

BT har også forsøgt at få en kommentar fra Andreas Helgstrand. I en skriftlig mail skriver han, at han og hans firma Helgstrand Dressage sætter en ære i at behandle forretningsforbindelser godt og i fortrolighed.

- Dette gælder også for sagen vedrørende Donna Unique, som var en hest, som jeg faktisk ikke ville sælge, da jeg så hende som min personlige dressurstjerne for fremtiden. Alle aspekter af handlen var dækket af skriftlige kontrakter, der var forhandlet af parterne, der alle var repræsenteret af deres advokater, lyder det i mailen.

Andreas Helgstrand er en verdenskendt dressurrytter, der blandt andet har repræsenteret Danmark flere gange ved OL. Ved OL har han vundet hold-bronze, mens han har vundet sølv ved VM i 2006.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.