Det har en pris at støtte danske soldater offentligt. Den pris betalte Benjamin O. Yeh, talsmand for de danske krigsveteraner i hovedstadsområdet, lørdag formiddag.

Bag på hans bil sidder en gul sløjfe med påskriften 'Støt vores soldater', og den førte lørdag til trusler og spyt på åben gade.

- Kan du pille den sløjfe af? Jeg sværger, jeg skærer halsen over på dig og dine venner!

Sådan lød budskabet ud af bilruden fra den bil, der kørte op på siden af Benjamin O. Yeh lørdag formiddag på Frederiksberg i København.

Benjamin O. Yeh er talsmand for de danske krigsveteraner i hovedstadsområdet, og han blev tidligere i år nomineret til 'Årets Dansker' for sin kamp for hjemvendte soldaters ret til erstatning for de traumer og skader, som de har pådraget sig i krig. Han er desuden blevet hædret med De Nordiske Blå Baretters æresmedalje i Bronze for sin indsats for sine soldaterkammerater.

Læs også:

Han har tidligere modtaget trusler både per brev, mail og telefon. Men han vænner sig aldrig til det, og lørdagens episode har vakt stærke følelser i ham.

- Først blev jeg rigtig gal, og jeg havde en ufattelig stor trang til at stige ud af bilen og sætte dem på plads. Men samtidig blev jeg bare rigtig ked af det, siger Benjamin O. Yeh, da BT fanger ham mandag formiddag på telefonen.

Han havde netop forladt Veteranhjem København på Frederiksberg, hvor han lægger en stor del af sin tid. Han var på vej til at hente sin datter for at tage i sommerhus på Falster, da en bil kører helt op på siden af ham. To personer med mellemøstligt udseende råber og skriger af ham.

- Jeg skal nok finde dig. Bare vent til jeg finder dig, råber den ene af de to mænd med mellemøstligt udseende, der også råber, at han skal pille sløjfen af sin bil, inden de spytter på bilen.

To personer spyttede - se billedet - på Benjamin Yehs bil lørdag. De truede ham også midt på åben gade i København på grund af den gul sløjfe, han har siddende bag på sin bil.
To personer spyttede - se billedet - på Benjamin Yehs bil lørdag. De truede ham også midt på åben gade i København på grund af den gul sløjfe, han har siddende bag på sin bil.
Vis mere

Foruden at være gal og ked af det, er krigsveteranen også lettet.

- Jeg er virkelig glad for at hverken min kæreste eller datter var med i bilen. Eller min mor for den sags skyld, siger Benjamin Yeh, der selv har været udstationeret i Bosnien.

Læs også:

Efterfølgende kører de to mænd efter ham, men han kommer væk fra dem i den tætte trafik. Senere lørdag skrev han om sin oplevelse på Facebook, og her har opdateringen affødt mere end 200 kommentarer. Heriblandt en del, der fokuserer på, hvor de to personer, der truede Benjamin Yeh, kommer fra.

- Jeg har modtaget rigtig meget støtte, og det er jeg glad for. Men jeg er også bekymret, for der er en tendens til en højredrejning. Jeg er bange for, at der sidder nogle personer, der ikke kan skelne en enkelt episode med to tosser - fra en gruppe ekstreme Islamister - og så en hel befolkningsgruppe eller religion fra hinanden. Vi danskere er kendt for at være tolerante og venlige overfor dem, der opfører sig ordentligt, og det skal vi blive ved med, siger han.

Benjamin O. Yeh er et kendt ansigt. Han står i front for de danske krigsveteraner som talsmand, og han er nomineret til prisen som 'Årets Dansker' for sin kamp for hjemvendte soldaters rettigheder. Han er blandt andet i konkurrence med Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, Rene Redzepi og Legos topdirektør.

Læs også:

Benjamin O. Yeh er indstillet for sit arbejde for at sikre krigsveteraner retten til erstatning for Post Traumisk Stress, PTSD, selvom symptomerne først viser sig senere end seks måneder, efter de er vendt hjem fra udsendelse. De nye regler har ført til, at 200-250 krigsveteraner har fået genoptaget deres sager om erstatning.

Men den flotte nominering har også haft en pris, for han er godt klar over, at det vil være en stor sejr for nogle ekstreme miljøer at volde skade på ham.

- Jeg kigger mig over skulderen. Det gør jeg. Jeg var faktisk tæt på at trække mig tilbage og holde lav profil, men det valgte jeg ikke at gøre alligevel. Det vil give for meget medvind til dem, der er imod os, og det skal de ikke have lov til, siger han.

Jesper K. Hansen, formand for Centralforeningen for stampersonel, sagde for to uger siden, at danske soldater skal være varsomme med at bære deres uniform offentligt. Han har ikke ønsket at kommentere på Benjamin O. Yehs historie.

Men han har skrevet et indlæg på foreningens hjemmeside, hvor han blandt andet fortæller, at Forsvarets Efterretningstjeneste bad foreningen om at skærpe sikkerheden ved deres netop afholdte kongres. Han skriver også om, hvilke farer han ser for de danske soldater, og hvad han mener, man kan gøre for at mindske risikoen.

- Der findes folk, ikke kun ude i verden, men også herhjemme i vore egne gader og egne kvarterer, der ikke tænker gode tanker om os, og som ønsker at skade os. Det er dem –og deres forbindelser, der gør vores familie og venner nervøse. Kan vi mindske denne angst og nervøsitet, ved at optræde mere anonymt i det offentlige rum, så gør det os vel ikke mindre stærke eller mindre danske, skriver Jesper K. Hansen i et indlæg på foreningens hjemmeside.