Valdemar Atterdag beslaglagde store skatte, da han erobrede Gotland. Skattene findes måske i intakt skibsvrag.

På 100 meters dybde ligger skibet dernede i Østersøen på et hemmeligt sted mellem de svenske øer Gotland og Öland.

Måske det skib den danske konge Valdemar Atterdag brugte til at sejle de skatte med fra Gotland, som han beslaglade efter at have erobret øen og dens hovedby Visby i 1361.

- Mine nakkeår rejste sig, siger marinearkæologen og vragdykkeren Erik Bjurström til Aftonbladet.se.

Han troede ikke sine egne øjne, da han så optagelserne fra havets dyb. Billederne viser nemlig et helt intakt skrog.

- I givet fald vil det være verdens ældste intakte vrag og muligvis Valdemar Atterdags kogge. Det er 28 meter langt og syv meter bredt, og hvis der findes skatte om bord, kan vi også komme til dem, fordi skroget er intakt, vurderer Bjurström.

Det vides, at danskerne fragtede de erobrede skatte væk i en kogge, en slags handelsfartøj, som var meget almindeligt i middelalderen.

Valdemar Atterdag var konge fra 1340 og til sin død i 1375.

Han overtog et amputeret rige ved sin tiltræden, idet det meste af Danmark var pantsat til holstenske grever. Processen strakte sig over 20 år og omfattede også den periode, hvor "den sorte pest" hærgede landet.

I 1359 satte Valdemar Atterdag og hans hær over Øresund, hvor de erobrede Skåne, Halland og Blekinge og tilbage.

Kongens ambitioner rakte endnu videre. Han satte i 1361 kurs mod Gotland, der udgjorde et velhavende centrum for handlen i Østersøen og var med i forbundet af hansestæder.

I et blodigt slag udryddede Valdemar Atterdags professionelle hær skånselsløst den gotlandske bondehær.

Desuden tog han sig godt betalt med den såkaldte brandskatning, han udsatte befolkningen for. Ifølge overleveringen stillede han tre store ølkar op på torvet, hvor borgerne skulle fylde dem med guld, sølv og andre kostbarheder.

I de kommende dage vil flere optagelser med udstyr, som kan give endnu bedre billeder af vraget i Østersøen, måske føje de sidste brikker til et dramatisk kapitel i den nordiske historie.

/ritzau/