ARKIVFOTO 2009 af dansk soldat i Afghanistan
ARKIVFOTO 2009 af dansk soldat i Afghanistan Foto: Mads Nissen

En dansk soldat blev natten til torsdag dræbt i Afghanistan, oplyser Hærens Operative Kommando (HOK). Han er den første danske soldat, der har mistet livet siden september 2011, og det samlede dødstal for danske soldater er nu oppe på 43.

Soldaten, der var udsendt fra Jægerkorpset i Aalborg, var på en patrulje til fods i Upper Gereshk Valley nordøst for Gereshk i Helmand-provinsen, da han blev ramt af en eksplosion.

- Den danske enhed Task Force 7 var på en operation sammen med det afghanske politi, hvor de skulle ud og foretage en ransagning af en gård. Da de bevægede sig i nærheden af gården, skete der desværre det, at den danske soldat blev ramt af en detonation. Vi tror, det er en improviseret bombe, men vi er ikke sikre, siger afdelingschefen for internationale operationer i HOK, Jens Riis, til Berlingske Nyhedsbureau.

Improviserede bomber er hjemmelavede sprængladninger, og er den type bombe, der har kostet langt de fleste danske og øvrige internationale soldater livet i Afghanistan.

- Som det er standard, så hjalp hans kollegaer ham alt, hvad de kunne, men kort før midnat blev han desværre erklæret død. Resten af Task Force 7 er nu tilbage i deres egen lejr. Der var to afghanere fra patruljen, der også blev såret under eksplosionen, men ikke alvorligt, fortæller afdelingschefen.

Task Force 7 er en enhed, der mentorerer og støtter afghanske specialpolitistyrker i deres uddannelse og operationer, og derfor var de afghanske politifolk med under operationen.

- Vi ved endnu ikke, hvor bomben kommer fra. Men eftersom enheden havde en opgave på stedet, så tyder det på, at det var modstandere af både det afghanske styre og af ISAF-styrkerne, der stod bag den. Så hvis det er tilfældet, er der ingen tvivl om, at de gik efter det helt rigtige mål, siger Jens Riis.

Der er ifølge afdelingschefen intet entydigt svar på, hvorfor en dansk soldat mister livet netop nu efter mere end et år uden dødsfald.

- De danske soldater, der færdes i Afghanistan, er dagligt i en eller anden form for fare. Det er svært at sige, hvornår det lige netop går godt og hvorfor. Vi er selvfølgelig glade for, at vi har haft en lang periode uden tab, men for at løse opgaven er soldaterne bare nødt til at komme ud af lejrene og få fat i befolkningen og i de afghanske sikkerhedsstyrker, så de kan stå på egne ben, når ISAF-styrkerne trækker sig ud i 2014, siger han.

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og forsvarsminister Nick Hækkerup (S) beklager tabet af den danske soldat.

- Det er en stor sorg for os alle, at en dansk soldat natten til torsdag er blevet dræbt i Afghanistan. Det gør mig ondt, og mine tanker er hos soldatens pårørende, der har mistet det dyrebareste, man kan miste. De har min dybe medfølelse, siger statsministeren i en pressemeddelelse.

BNB

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.