Kender du til lignende tilfælde, så vil BT meget gerne høre fra dig på 1929@bt.dk eller på Facebook

På en nordsjællandsk folkeskole er det nu slut med at gå i kirke før juleferien.

Af hensyn til andre trosretninger end kristendommen har det pædagogiske udvalg på Gribskolen i Græsted besluttet, at de yngste elever ikke længere skal til julegudstjeneste.

Det skriver TV 2.

Torsdag skrev skolens leder, Marianne Vedersø Schmidt, på skolens forældreintranet, at kirketraditionen skulle ”glide ud”.

'Beslutningen tog vi som følge af, at vi på skolen har børn med anden tro end den protestantiske. Vi er meget glade for samarbejdet med kirkerne og vil bestemt fortsætte med dette samarbejde, da det giver alle børn en kulturel og almendannende viden - men julegudstjenesten er også forkyndende, og det må derfor være op til de enkelte familier, om de ønsker at deltage i julegudstjenesten i privat regi,' skrev hun ifølge mediet.

Det fører nu til kras kritik fra både byrådsmedlemmer, et folketingsmedlem, en tidligere undervisningsminister, sognepræsten og flere forældre til børn på skolen.

Borgmester Kim Valentin (V) opfordrer skolen til at ændre beslutningen og alligevel sende eleverne i kirke.

’Det må være udtryk for misforstået hensyntagen til ikke-kristne at aflyse kirkegangen ved juletid. Vi er et kristent land og det skal vi være stolte af. Der skal naturligvis ikke være tvang til at deltage, men vores kirke og særligt julen er en vigtig del af vores kultur, og hvis man bor i Danmark så vil det være fornuftigt at forstå og deltage i dette. Skolebestyrelsen må træde i karakter her, og beslutte at traditionerne omkring højtiderne er vigtige for alle og det er ikke forsent at lave om på en forkert beslutning hos skoleledelsen,’ skriver han på Facebook.

Også Dansk Folkepartis folketingsmedlem, Marie Krarup, blander sig i debatten.

’Grotesk mangel på almindeligt selvværd. Vi er et kristent land. Derfor har vi kristne traditioner. Det skal vi saftsuseme ikke sløjfe i multikulturalismens navn. Føj for den! Hvor mange steder dropper man juleafslutning med skolen i kirken? Hvem kender andre tilfælde?,’ spørger hun.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der har en fortid som børne- og undervisningsminister, er heller ikke begejstret.

'Danske folkeskoler har en pligt til at sikre dannelse og kulturelle værdier og viden om den kristne jul og danske traditioner er en del af det. Derfor kan jeg kun sige, at jeg synes det er totalt misforstået, når en skole iGræsted dropper julegudstjenesten. Hvem i alverden skal det gavne? Ihvertfald hverken integrationen, kulturen eller dannelsen i Danmark,' skriver hun.

Sognepræst i Græsted Kirke, Ole Backer-Mogensen, skriver ifølge Netavisen Gribskov på Facebook, at kirken først i denne uge fik besked om skolens beslutning, selvom den stammer helt tilbage fra foråret.

'Man vælger at afslutte mange års tradition uden at give den ene part besked. Det i sig selv gav lige en mavepuster. Først da jeg skriver til skolelederen og spørger om hun giver en kop kaffe, så jeg kan høre, hvad der sker, får jeg at vide, at det forholder sig sådan. Og får samtidig en udtrykkelig undskyldning for, at vi ikke er blevet informeret før,' skriver han, der anerkender, at julegudstjenesten er forkyndende.

'Selve talen er oftest blot en genfortælling af juleevangeliet på børneniveau. Vi taler jo om børn. Jeg vil tro de fleste vil kunne overleve at sidde inde til det uden at blive krænket i deres religiøse frihed. Men jeg ville underkende betydningen i juleevangeliet, hvis jeg ikke tillagde den vægt i sig selv',' skriver præsten, der ærgrer sig over, hvis julen 'bliver reduceret til Skillemadinkadu og Søren Banjomus'.

Formanden for skolebestyrelsen på Gribskolen, Charlotte Orland Pedersen, har fået en stribe henvendelser fra utilfredse forældre.

»Vi har fået 10 officielle forældrehenvendelser, som føler, at det er en ærgerlig beslutning, og så har der været en kæmpe debat i forskellige Facebook-grupper. Det er vi selvfølgelig nødt til at tage en dialog omkring,« siger hun til TV 2.

Skolebestyrelsen vil nu holde et ekstraordinært møde om sagen torsdag i den kommende uge.

Det er således et åbent spørgsmål, om det alligevel ender med en julegudstjeneste eller en juleafslutning, sådan som skolens pædagogiske udvalg har besluttet. Her var det meningen, at flere klasser skal optræde.

Har du fået hørt ugens nye afsnit af BTMX-podcasten 'Vi elsker clickbait'? Download det gratis i Itunes eller lyt med her: