Tyske fans har startet en underskriftsindsamling i kampen for at bevare ikon-bygningen Det Gule Palæ fra den syvende Olsen-banden-film, Olsen-banden på Sporet. Morten Grunwald, der spillede Benny i Olsen-banden-filmene - kalder indsatsen for en 'skidegod' idé.

- Hvad kan jeg gøre for at hjælpe? Sådan udbryder Morten Grunwald, da BT fortæller ham historien om, at DSB og Banedanmark vil rive Københavns Godsbanegårds tidligere kontrolpost ned inden for et år.

Efter nyheden om den kommende nedrivning af Det Gule Palæ, der ligger ved togskinnerne tæt på Vestre Fængsel, er kommet frem, har det vakt store følelser hos fans i ind- og udland. Faktisk tager den tyske fanklub Olsenbandenfanclub Deutschland udviklingen så alvorligt, at klubben har startet en underskriftsindsamling, så filmklenodiet ikke går til grunde. Morten Grunwald kalder kampen for bevarelse en god idé.

Læs også:

- Det er et stykke dansk DSB-arkitektur, som er meget enestående. Det er en skidegod idé at bevare den, fordi det er en perle, der rummer både humor og poesi. DSB skulle donere bygningen til Nordisk Film, som kunne finde et hjørne ude hos dem i Valby, foreslår Morten Grunwald.

Han kan sagtens forstå, at DSB og Banedanmark vil bruge grunden til personalebygninger, fordi det faldefærdige kommandotårn ikke har haft nogen funktion siden 2010. Omvendt håber han, at det lykkes at redde bygningen, inden den bliver revet ned inden for et år.

Filmskat

For Morten Grundwald danner Det Gule Palæ rammen om gode film-minder, fordi bygningen var med i 'Olsen-banden på sporet'. Han husker tydeligt optagelserne fra dengang, hvor kommandoposten var et knudepunkt for godstrafikken i København.

Det gule palæ

- Det var fantastisk at optage, for det var timet og tilrettelagt som altid. Der var mange ting, der skulle passe sammen. Vi skulle kende køreplaner og togtider for at undgå karambolage med DSB's køreplaner. Det var ligesom operationen i filmen. Vi skulle planlægge på samme måde. Vi begik ikke den dumhed, at vi glemte, at det var sommertid, griner han og hentyder til scenen i filmen, hvor Egon har glemt at tage højde for DSB's sommertidsplan, så den interne tidsplan, han havde nærstuderet i fængslet, var ubrugelig.

Rejser for at se filmlokationer

BT har været i kontakt med den dedikerede tyske Olsen-banden-fanklub, der har startet en underskriftsindsamling i kampen for at bevare De Gule Palæ. Her er man meget triste over nyheden.

- Det Gule Palæ betyder meget for os. Den er lige så vigtig som statsfængslet i Vridsløselille, Københavns Rådhus eller Det Kongelige Teater for at nævne nogle af de filmlokationer, vi rejser rundt for at se, forklarer Paul Wenzel fra fanklubben.

Han er formand for fanklubben, der blev stiftet i år 2000, og som har mere end 2300 medlemmer. Klubben har arrangeret rejseture, og også Det Gule Palæ er blevet besøgt flere gange, fortæller Paul Wenzel, der ligeledes har rettet henvendelse til DSB og Kulturstyrelsen.

Indsamlingen kan ses her.