I en time lørdag aften slukker byer verden over lyset i klimakampens navn, men kampagnen mødes af kritik.

København. Mørket sænker sig lørdag aften rundt i hele verden fra Operahuset i Sydney til det danske Kronborg Slot.

Det sker, når WWF Verdensnaturfonden med den årlige klimakampagne Earth Hour opfordrer alle til at slukke lyset mellem 20.30 og 21.30.

Formålet er at skabe fokus på klimakampen. Elforbruget er dog et misforstået mål, mener Dansk Energis direktør, Lars Aagaard.

- Hvis vi skal lykkes med at bekæmpe det stigende CO2-udslip, så skal vi elektrificere vores samfund, siger han.

- Så jeg synes, vi skulle bruge et andet symbol. For eksempel kunne vi lave en event, hvor vi ikke kørte i bil en time, eller hvor det handlede om at få danskerne til at tage en vegetarisk aften.

Den betragtning ser miljøfaglig chef i WWF Verdensnaturfonden, John Nordbo, dog ikke meget fornuft i.

- Jeg er godt klar over, at Dansk Energi gerne vil frikende elsektoren fra at være en del af klimaproblemet, men sådan er det jo ikke, siger han.

- Det er jo sådan, at omkring halvdelen af den strøm, vi får i Danmark i dag, er produceret på fossil energi, og det giver rigtig god mening også i en dansk sammenhæng at spare på el.

Hos Dansk Energi frygter man dog, at danskerne får den opfattelse, at elforbruget er den største synder i forhold til klimaet.

Og det er ikke tilfældet i Danmark længere, mener direktør Lars Aagaard.

For WWF Verdensnaturfondens John Nordbo er det dog vigtigt at understrege, at der er tale om en kampagne, der rækker langt ud over de danske grænser.

- Jeg synes, Dansk Energi skyder helt ved siden af. De har slet ikke forstået formålet med denne her kampagne, siger han.

- Kampagnen indeholder en mulighed for, at vi alle sammen tænker på, hvordan vi kan bidrage til at løse klimaproblemet.

WWF Verdensnaturfonden regner med, at flere millioner mennesker rundtom i verden vil slukke lyset under dette års Earth Hour.

I Danmark deltager flere kommuner ved at mørklægge gader og offentlige bygninger.

/ritzau/