Det skulle bare være et hygge-dyk for en garvet fridykker. Men engang imellem tager tingene en uventet drejning. Det gjorde det også søndag for den russiske verdensmester i dykning, der lader til at være forsvundet i dybet.

Hun var iført sin foretrukne lilla våddragt. Himlen var klar, og en let brise strøg henover det Baleariske Hav ud for den østlige spanske kyst.

Men da Natalia Molchanova, bredt anerkendt som verdens bedste fridykker, søndag tog en dyb indånding og dykkede 35 meter ned i havet, kom hun aldrig op til vandoverfladen igen.

En intensiv eftersøgning for at finde den 53-årige russiske kvinde har siden været i gang i det spanske ø-område. Hendes søn, Alexey Molchanov, der også er fridykker, fortalte dog tirsdag, at man ikke længere forventede at finde hans mor i live.

Beskeden om Natalia Molchanovas forsvinden kom søndag til den danske firedobbelte verdensmester i fridykning, Stig Åvall Serverinsen. Han har kendt familien gennem 15 år, og er derfor dybt berørt af situationen.

»Det er et kæmpe tab for fridykkerverdenen og helt uforståeligt, fordi hun var sådan et supermenneske og respekteret af alle. Jeg har trænet med hende i Moskva, og har flere gange dykket side og side med hendes søn til konkurrencer,« siger Stig Åvall Serverinsen, der også er mærket af hendes forsvinden.

Selvom Natalia Molchanova er indehaver af adskillige verdensrekorder og har dykket 71 meter uden brug af finner eller ilt, var det ikke for at komme i rekordbøger, at hun dykkede ned søndag. Det var nærmere tale om 'hyggedykning', har familien senere forklaret.

Dykket, som Natalia Molchanova foretog søndag, foregår uden iltflaske, svømmefødder og ofte uden maske, forklarer Stig Åvall Serverinsen, der selv har været verdensmester i netop denne disciplin.

»Det er den reneste form for fridykning. Det er jo din krop, der arbejder. Du har ingen svømmefødder, og der var heller ikke nogen line. Og det er nok også det, der er gået galt. Men vi ved det ikke,« siger Stig Åvall Serverinsen.

Han forklarer, at fridykkere ofte uden for konkurrence dykker uden den line, som man ellers kan gribe fat i, hvis man bliver dårlig, eller der kommer stærk strøm.

»At dykke uden line svarer lidt til, hvis du klatrer rundt på et bjerg uden line og falder ned, så er du jo færdig. Men har man linen, kan man bare fire sig ned igen,« siger Stig Åvall Serverinsen, der samtidig ikke ser noget unaturligt i, at den russiske dykker ikke brugte line.

»De var jo bare ude at hygge-dykke. Det er ligesom, hvis du bare tager en kort tur på rulleskøjter. Så tager du måske heller ikke både håndleds- og knæbeskyttere på. Men her er der så noget, der er gået grueligt galt,« siger han.

I en pressemeddelelse skriver familien, at Natalia Molchanova formentlig er blevet fanget af en kraftigt strøm under vandet, som har ført hende væk. En teori, som Stig Åvall Serverinsen også ser som mest sandsynlig.

»Strøm flyder i bælter, så man mærker den måske først, når man kommer ned på 25 meter. Det er ligesom hestehuller ved Vesterhavet. Pludselig tager strømmen fat i dig, og så er du magtesløs mod havets kræfter, uanset hvor dygtig en fridykker du er,« siger Stig Åvall Serverinsen.

Ifølge den danske fridykker findes der dog også andre mulige årsager. Natalia Molchanova kan have ramt hovedet ind i en klippe, være blevet fanget i et løst fiskenet eller fået blackout, som kan opstå efter længere tid under vand.

»Blackout er det farligste ved fridykning. Og her kan det, som ved al dykning, gå rigtig galt, hvis man dykker alene. Og det er nok det, der er gået galt her,« siger Stig Åvall Serverinsen og uddyber:

»Så vidt jeg er informeret er hun svømmet lidt længere væk fra gruppen, dykket ned og ikke kommet op igen. Så ingen har set, hvis hun er blevet dårlig.«

Stig Åvall Serverinsen har selv i 2001 dykket i det område, hvor Natalia Molchanova er forsvundet.

»Det er jo ude midt i Middelhavet, hvor der er enorme kræfter på spil med strøm, blæst, bølger og vind,« siger Stig Åvall Serverinsen.

Den danske firedobbelte verdensmester i fridykning overvejer dog ikke at lægge karrieren på hylden. Tværtimod håber han ikke, at andre vil blive afskrækket af søndagens tragiske hændelse.

»Livet er farligt. Man dør jo af det på et tidspunkt. Natalia gjorde, hvad hun elskede, og nu svømmer hun trods alt rundt ude i det blå. Det er da en trøst i sorgen,« siger Stig Åvall Serverinsen.

Bliver formentlig ikke fundet igen

»Når man kommer ned på den dybde, bliver lungerne klemt så meget sammen, så man faktisk begynder at synke, så det er derfor sansynligheden for at hun bliver fundet ikke er særlig stor. Når hun har været så dybt nede, kan det være, at dybet holder på hende.

Og hun har også haft en blyvægt om halsen på et kilo eller to for at kunne dykke nedad. Lunger klemt sammen og et blybælte - så fortsætter man bare nedad.«