Årtiers målsætning om at bryde den sociale arv og mindske fattigdommen i Danmark er slået fejl, viser en ny bog.

På 25 år er andelen af danskere, der lever på bunden af samfundet, vokset, skriver Kristeligt Dagblad på baggrund af den nye bog ”Det danske klassesamfund”, som udkommer på mandag.

Den kortlægger den sociale udvikling i Danmark fra 1985 til 2009 på baggrund af undersøgelser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og data fra Danmarks Statistik og tegner et trist billede af udviklingen.

I 1985 tilhørte hver 10. familie i Danmark underklassen, men nu gælder det 14 procent. Samtidig er det blevet sværere at bryde den sociale arv, fordi de marginaliserede grupper er blevet mere afsondret fra resten af Danmark.

- Tidligere bestod underklassen først og fremmest af mennesker, der for en stor dels vedkommende var ufaglærte arbejdere. I dag har vi en ny underklasse af danskere, der står uden for arbejdsmarkedet i årevis, forklarer Niels Ploug, der er medforfatter til bogen og afdelingsdirektør ved Danmarks Statistik.

Han påpeger, at udviklingen især kan tilskrives fejlsalgen integration - hver tredje nydansker tilhører i dag underklassen, mens tallet for etniske danskere ligger på lidt over 10 procent. Derudover spiller uddannelse også en afgørede rolle for, hvordan man klarer sig, dokumenterer bogen.

- I dag spiller menneskers uddannelse en meget stor rolle for muligheden for at blive selvforsørgende. Samtidig er børn fra miljøer, hvor det er fremmed at tage en uddannelse, i mange tilfælde samlet i bestemte daginstitutioner og skoler. Det svækker muligheden for at bryde den sociale arv, siger Niels Ploug.

Han påpeger, at en løsning kan være ekstra ressourcer til udsatte børnehaver og skoler.

Men det er Socialdemokratiets socialordfører, Maja Panduro, skeptisk over for, fordi det risikerer at svække folkeskolen i ressourcestærke områder.

- Uligheden i økonomi og livschancer er en af samfundets allerstørste udfordringer. Regeringen forsøger at komme problemerne til livs ved blandt andet at give folkeskolen et markant løft og skabe flere job til udsatte grupper, siger hun til Kristeligt Dagblad.