Danmark er ikke længere klimaduks, men er nu nummer 17 i et globalt indeks, hvis man skal tro en ny opgørelse.

Bonn. Sidste år fik Danmark klø i et globalt indeks over den nationale klimaindsats. Fra en topplacering de foregående fem år røg Danmark ned på en 13.-plads.

Og det er ikke blevet bedre siden. Danmark er nu placeret som nummer 17 i den nye opgørelse, Climate Change Performance Index 2018, der onsdag er fremlagt på klimakonferencen COP 23 i Bonn.

Listen udarbejdes af den tyske miljøorganisation Germanwatch i samarbejde med NewClimate Institute. Den omfatter 56 lande, som tilsammen står for over 90 procent af den globale CO2-udledning.

Kriterierne er CO2-udslip, vedvarende energi, energiforbrug og klimapolitik.

- Over 300 klimaeksperter har bidraget til opgørelsen, forklarer Jan Burck fra Germanwatch.

Sverige ligger øverst, og Saudi-Arabien er nummer sjok, mens USA efter præsident Trump kommer ind fjerdesidst.

Forfatterne har dog ladet de tre øverste pladser stå tomme, fordi ingen lande endnu gør sig fortjent til at ligge der, mener de. Foreløbig har ingen lande lavet planer, der matcher målet i klimaaftalen fra Paris om en maksimal temperaturstigning på 1,5-2 grader.

Om Danmark hedder det:

- Eksperter kritiserer, at den nuværende regering har ophævet planer om udfasning af kul, ligesom den har ophævet det eksisterende mål for CO2-reduktioner, efter at den tiltrådte.

Dermed henviser rapporten til, at Lars Løkke Rasmussens (V) regering har afvist et selvstændigt dansk mål for CO2-reduktion i 2030. I stedet skal Danmark i 2030 hente mindst 50 procent af energiforbruget fra vedvarende energi.

- Det resulterer i en relativt lav placering, når det gælder klimapolitik. Men Danmark ligger stadig højt med vedvarende energi og brug af energien på grund af positive tendenser i begge kategorier, forklarer Germanwatch.

- Men Danmark får lav rating for 2030-udledningsmål og landets efterlevelse af målet om "pænt under 2 grader", og Danmark tildeles derfor en "medium rating", skriver Germanwatch.

Troels Dam Christensen, koordinator i det danske ngo-netværk 92-gruppen, finder Danmarks rutsjetur på listen forudsigelig.

- Vi har stadig ikke en plan for at efterleve Parisaftalen og har ikke opjusteret vores klimamål. Det er ikke nok med 50 procent vedvarende energi i 2030. Danmark skal holde foden på speederen og kan ikke hvile på laurbærrene, siger han.

Sidste års opgørelse fik kritik af både regeringen og brancheforeningen Dansk Energi.

Ifølge adm. direktør Lars Aagaard ser indekset helt bort fra EU's byrdefordeling, når det gælder CO2-reduktioner i landbrug, transport og boliger. Her har Danmark et af de skrappeste reduktionsmål - 39 procent i 2030.

/ritzau/