Danmark har netop vedtaget en investering på 257 millioner kroner de kommende tre år i det europæiske rumsamarbejde, ESA.

Danmark vil de kommende tre år bruge 257 millioner kroner på Den Europæiske Rumorganisation, ESA.

Det er netop vedtaget på en ESA-ministerkonferencen i Napoli, oplyser Uddannelsesministeriet. Det skriver B.dk.

I alt har de 20 ESA-medlemslande på konferencen givet tilsagn om at investere op mod 75 milliarder kroner i ESA over de næste tre år.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) kalder det det danske tilsagn »en god investering, der vil være med til at styrke den højteknologiske forskning og innovation i Danmark, fastholde vores stærke position inden for udvikling og produktion af rumteknologi og skabe vigtige, nye arbejdspladser«.

De danske penge går til ESAs ikke-obligatoriske programmer og bliver ifølge en pressemeddelelse fra ministeriet brugt »på fortsat deltagelse i kendte danske styrkeområder«.

Blandt disse er klimaovervågning, løfteraketter, den internationale rumstation og telekommunikation.

Desuden har Danmark valgt at bidrage til blandt andet udviklingen af nye meteorologiske satellitter i samarbejde med den europæiske meteorologiske organisation, EUMETSAT.

Fordelingen af de danske millioner sker på baggrund af rådgivning fra uddannelsesministerens rådgivende rumudvalg. Det består af forskere, offentlige myndigheder og virksomheder inden for rumområdet.

- Jeg synes, vi er nået frem til en overvejet og god indstilling til ministeren. Indstillingen fra rumudvalget har været baseret på en solid afvejning af, hvordan Danmark sikrer sig det bedste udbytte af dansk deltagelse i rummet via ESAs programmer, siger udvalgets formand, professor Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Aarhus Universitet:

- Det har ikke været nemt, de økonomiske tider taget i betragtning, men jeg synes, de danske afvejninger af såvel forskningsfaglige, teknologiske som de myndighedsrettede interesser er blevet hørt.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.