Kun i ludfattige Grækenland bliver der begået flere indbrud i private hjem end herhjemme. Danmark ligger i top i den europæiske indbrudsstatistik med en andenplads, og det er langt hen ad vejen vores egen skyld.

Sådan lyder en del af forklaringen fra Det Kriminalpræventive Råd. Sammenlignet med vores nabolande er vi simpelthen for dårlige til at indbrudssikre vores hjem.

- Vi føler os trygge her i Danmark, og de fleste af os er alligevel forsikrede, så risikoen for indbrud er ikke noget, man tænker over for alvor, siger Lone Harlev, projektleder hos Det Kriminalpræventive Råd og Tryg Fonden.

Ifølge politiet bliver mere end halvdelen af indbruddene herhjemme begået at udenlandske tyve. Flere af dem arbejder som velorganiserede bander med folk, der sørger for overnatning og spejder efter mulige steder at begå indbrud. Onsdag begyndte ved Retten i Lyngby en omfattende sag mod et større netværk af rumænske tyve.

Ifølge de seneste tal fra det europæiske statistikbureau Eurostat blev der i 2012 begået omkring 800 indbrud for hver 100.000 indbyggere. Et højt tal, som kun Grækenland kunne slå. Selv om både England og Sverige også er rige lande med masser af tyvekoster i hjemmene, så var de langt nede ad listen. Det skyldes især, at de begge er gode til tyverisikring samt nabohjælp.

- Specielt englænderne er gode til at holde et vågent øje med det område, hvor de bor. Det skræmmer indbrudstyven væk, forklarer Lone Harlev.

Desuden er der stort set ingen tradition for at tænke på indbrudssikring af de danske hjem. Groft sagt er det kun, efter skaden er sket, at danskerne ser sig om efter nye låse, stærke dørkarme og eventuelt en alarm.

- Skal man have nye vinduer eller en dør, så tænker man energimærkning og varme før sikkerhed. Der er slet ingen tradition for det område og heller ingen lovgivning eller mærkning på området, så forbrugerne er oftest på herrens mark, siger Lone Harlev.

Hvad enten man bor i lejlighed eller hus, er hendes bedste råd, at man først tænker på husets ydre skal. Det vil sige, at døre og vinduer er sikrede og i orden. Derefter kan man se på omgivelserne. Det betyder, at hækken er klippet ned, så tyvene ikke får arbejdsro til at bryde ind i fred, og at man selv og naboer holder øje med husene, vejen eller opgangen via den såkaldte nabohjælp-ordning.

Stor guide i BT fredag:
- Her er tyvenes egne trick
- Se grafikken: Her skal du sikre huset
- Sådan holder du tyven ude af dit hjem