I Danmark bliver der begået ni gange så mange indbrud som i Norge og fire gange så mange som i Sverige. SF ønsker lovkrav om, hvordan danskernes huse skal sikres bedre mod indbrudstyve.

Det er desværre en klassiker. Sommerferiens tomme boliger er guf for indbrudstyve, og en ny opgørelse fra Det Kriminalpræventive Råd viser, at Danmark stadig halter gevaldigt efter Sverige og Norge, når det kommer til at forhindre besøg fra ubudne gæster. Det skriver Berlingske.

»Selvom den samlede indbrudskurve er på vej ned i Danmark, så har vi fortsat et kæmpemæssigt problem i forhold til vores naboer,« siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd Anne Lerche.

Alene i første kvartal i år har der været 10.776 indbrud. Det svarer til 192 indbrud pr. 100.000 indbyggere i Danmark, hvilket er fire gange så mange som i Sverige og hele ni gange så mange som i Norge.

Anne Lerche peger på tre primære forklaringer på den store forskel: I Norge og Sverige er der større afstand mellem byerne, og undersøgelser viser, at indbrudstyve som regel kun opererer inden for en radius på fem kilometer fra deres eget hjem.

Desuden er nordmændene simpelthen bedre til at sikre deres hjem end danskerne. De monterer ordentlige døre, vinduer og karme, som volder tyvene problemer.

I Sverige har man gjort meget ud af at indrette udearealerne omkring større etagebyggerier kriminalpræventivt. Det vil sige, at der for eksempel er frit udsyn, naturlig overvågning, og at boligområderne ikke lukker sig om sig selv, som det er tilfældet med flere af de udsatte boligområder i Danmark.

De fleste forsikringsselskaber tilskynder deres kunder til at installere en godkendt alarm i hjemmet ved at give mellem fem og 20 procent i rabat på forsikringen.

»Man får lidt afslag i prisen, hvis man sikrer sit hjem bedre, og når vores taksatorer er ude hos folk, der har haft indbrud, giver de gode råd til, hvordan vores kunder kan sikre huset bedre,« fortæller Troels Rasmussen, kommunikationsdirektør i Tryg Forsikring.

Det er dog relativt små beløb, forsikringsselskaberne kan lokke med, påpeger Susanne Møllegaard, som er skadechef i TopDanmark. Her får kunderne ti procent i rabat, hvis de installerer en godkendt alarm.

»Vi gør i stedet en del ud af at hjælpe vores kunder med forebyggelse. Vi bruger for eksempel pressemeddelelser til at komme med gode råd til, hvordan man sikrer sit hjem mod tyveri,« siger hun og nævner blandt andet nabohjælp, gode låse og automatisk belysning.

I Holland har en ændring i kravene til byggeri været en væsentlig årsag til et markant fald i antallet af indbrud. Siden 1999 har det været et lovkrav, at der i nye boliger bliver installeret døre, vinduer og låse, der er så gode, at det tager mindst tre minutter at bryde ind med almindelige redskaber, skriver Berlingske.

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), retsordfører for SF og formand for Folketingets Retsudvalg, er klar til at lade sig inspirere af det hollandske lovkrav:

»Vi har i dag et bygningsreglement, der stiller ret mange præcise krav til antallet af stikkontakter, tykkelse af isolation og så videre, så jeg synes, at det burde være relativt nemt at stille nogle krav til bestemte låsetyper eller indbrudssikre vinduer, og det burde også være i en overkommelig prisklasse,« siger hun og fortsætter:

»Det er enormt tankevækkende, at vi er et af de mest indbrudsplagede lande i Europa. Vi har allerede gjort meget, politiet har oprettet taskforces, og det begynder at virke, kan vi se, men der kan gøres mere for at sikre vores boliger, og når det er så relativt nemt og billigt, så kunne man i hvert fald starte med at indfase det i nybyggeri og for større renoveringer,« siger hun og foreslår i første omgang en analyse af mulighederne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov (S), men Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), oplyser, at Venstre er åbne over for at se på at bruge byggereglementet til at forebygge indbrud.